Utorak, 4 kolovoza, 2020

ŠTROMAROV OBRAČUN S MRAK-TARITAŠ?: Ako se ne istražuje gradnja u Gunji, to nije dobro

Kandidat za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (HNS) izjavio je u petak na matičnom saborskom Odboru za graditeljstvo, od kojega je dobio potporu, kako će, ako se ne istražuju afere koje se povezuju uz njegovo ministarstvo, uputiti poziv nadležnim tijelima da ih istraže.

Ako ih nitko ne istražuje to nije dobra stvar, odgovorio je Štromar Mostovu Tomislavu Paneniću kojeg je zanimalo hoće li provesti istražne radnje za afere koje se vežu uz Ministarstvo, konkretno cijenu gradnje kuća u Gunji i vjetroelektrane?

To moraju istražiti nadležna tijela, ako to ne rade uputit ću im poziv, ako ničeg drugog, onda na temelju članaka u novinama, rekao je Štromar.

Pravi porez na nekretnine za tri do pet godina

Za tri do pet godina imat ćemo pravi porez na nekretnine i imovinu, za sada je, mislim, rano, odgovorio je Štromar kad na podsjećanje da je bio protiv tog poreza.

Bili smo protiv jer nije bilo dovoljno evidencija, nije bila dovršena legalizacije, osim toga neke države ga uvode godinama, kaže potencijalni ministar i tumači kako porez koji će stupiti na snagu od nove godine nije pravi porez na nekretnine, nego transmisija komunalne naknade.

Potvrdio je da će nastaviti projekt povezivanja katastra i gruntovnice, nastaviti izgradnju POS stanova, a dio koji se neće moći prodati dati u najam. Ističe da građevinska inspekcija mora imati digitalizirane karte i u svakom trenutku znati za bilo koji incident u prostoru.

Pohvalio je rad Ministarstva u koje odlazi, a njegovom najvećom vrijednošću označio ljude. Ne očekuje probleme u radu, ali očekuje nove izazove za novi iskorak.

Premijer Andrej Plenković za Štromara kaže da je osoba s dugogodišnjim stažem župana i iskustvom u poslovnom svijetu.

Riječ je o čovjeku koji se iskazao na nizu političkih dužnosti, koji dobro razumije funkcioniranje institucija, posebno lokalnih jedinica, pa je prirodan slijed da sada preuzme odgovornost na središnjoj razini vlast, ističe.

Vjerujem da će kao potpredsjednik Vlade biti učinkovit suradnik u Užem kabinetu i politički partner koji će omogućiti ispunjenje Vladinih ciljeva, njegov ulazak u Vladu dodana je vrijednost aktivnostima kolega koji su u ovom trenutku članovi vlade, poručio je premijer.

Plenković od Pavića očekuje da pridonese iskoristivosti sredstava iz Europskog socijalnog fonda

Provedbu Vladina programa, nastavak pozitivnih trendova u zapošljavanju, doprinos reformi mirovinskog sustava i poboljšanje položaja umirovljenika, premijer očekuje od Marka Pavića, kandidata za ministra rada.

Pavić, do sada državni tajnik u Ministarstvu rada, radio je na svim mjerama aktivne politike zapošljavanja, završio je PMF u Zagrebu, usavršavao se u Sjedinjenim Državama, posvećen zapošljavanju mladih.

Pavić je mlad, ali sa dovoljno životnog iskustva, spreman je voditi dijalog sa socijalnim partnerima, rekao je premijer i poručio da od njega posebno očekuje da pridonese većoj iskoristivosti sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Govoreći o trendovima, Pavić je istaknuo “rekordnu nezaposlenost”, te iznio podatak o 174. 687 nezaposlenih i više od 20 tisuća slobodnih radnih mjesta.

U fokusu su mi mladi, ali bitne su i sve ostale skupine nezaposlenih, pogotovo osobe s invaliditetom te one starije od 50 godina, naglasio je Pavić.

(Hina)

foto HINA/ Denis CERIĆ

Komentari

Komentari