Utorak, 14 srpnja, 2020

SRBIJA PRIJETI MAKEDONIJI: Makedonije uvedi izvancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije

Srbija će protumjerama reagirati na odluku Makedonije da uvede izvancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije ukoliko Skoplje do srijede ne bude riješilo taj problem, potvrdio je u utorak srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Beogradski elektronički mediji tvrde kako su se “usijale telefonske veze” između Beograda i Skoplja nakon što su makedonske vlasti prije dva tjedna uvele izvancarinske zapreke uvozu brašna iz Srbije.
“U svakodnevnim smo konzultacijama s predstavnicima makedonske vlade i njihovog ministarstva poljoprivrede. Čini mi se da smo se malo približili nekom rješenju… Ukoliko sutra u Skoplju ne pronađemo rješenje, počinjemo odmah s primjenom protumjera, koje su spremne i najavljene svim resornim službama”, citira Radio-televizija Srbije (RTS) Rasima Ljajića.
On kaže da je “afera brašno” posljedica utjecaja “mlinarskog lobija” u Makedoniji, te da tri moćna makedonska mlinara imaju veliki utjecaj na makedonsku izvršnu vlast.
“Imamo tri velika mlinara koji imaju toliki utjecaj na sve vlade u Makedoniji, da pritiskom ishode uvođenje ovakvih barijera, sve dok oni svoje brašno ne prodaju”, kaže Ljajići, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade.
Ljajić podsjeća kako “Makedonija nema dovoljno brašna iz vlastite proizvodnje i svakako ga mora uzvoziti iz drugih zemalja”, navodeći da ga zovu i srpski proizvođači žaleći se na makedonsku stranu. Hina

Komentari

Komentari