Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

CULEJ PUPOVCU SLEDIO KRV U ŽILAMA: Postavio pitanje koje je mnogima promaklo… Jeste li ga vi čuli?

Sabor ni danas nije ostao uskraćen za žestoke duele kojima su nas ovoga puta „počastili” saborski zastupnici Milorad Pupovac i Stevo Culej.

Okršaj je započeo packom koju je Milorad Pupovac uputio Igoru Vukiću i javnom servisu HRT-a  na kojem je “negirao zločin genocida i holokausta i činjenicu da je Jasenovac bio logor smrti”:

„Negirao je i činjenicu da je tamo bilo ubijeno i umoreno više od 20 tisuća djece. Neki ovdje mašu glavom da nisu, to su sve izmislili Srbi…  Da netko kojim slučajem dotakne brojke iz ovog rata iskopali bi mu oči. S pravom ste osjetljivi na to jer su zločini počinjeni a često nedužni stradali…”, izgovorio je Pupovac riječi koje su za Culeja bile očigledan okidač.

“A što je sa Šreterom?”

„Nisam imao pravo na riječ ali sam se digao, prekinuo ga i pitao za dr. Šretera i njegovu sudbinu. On se, naravno, branio lažima o hrvatskim zločinima”, kazao je Culej za portal Dnevno.

Podsjetimo, sudbina dr. Šretera često se povezuje sa saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem i to u vrlo negativnom kontekstu. Sve je započeo Slavko Degoricija svojom knjigom „Nije bilo uzalud” u kojoj otkriva kako je „Pupovac imao priliku spasiti hrvatskog mirotvorca dr. Ivana Šretera – a nije”:

„Šreter je na mene ostavio snažan dojam. Čovjek velikog obrazovanja, silne energije, okretan i poduzetan. On je bio mišljenja da Srbi neće njemu nauditi jer ih je previše zadužio i kao liječnik i kao čovjek. Međutim, dogodilo se njegovo presretavanje i zarobljavanje. Meni u kabinet pojavio se Milorad Pupovac. Došao je, kako on zna, snužden, silno zabrinut za dvojicu srpskih liječnika koja su uhapšena i zatvorena. Tražio je od mene da interveniram kod Đure Brodarca. Tada sam mu dao prijedlog: ‘Dobro, pokušajmo nešto učiniti nas dvojica. Ti ćeš otići u Pakrac kod pobunjenih Srba i neka oni oslobode Šretera, a ja ću s Brodarcem pokušati dogovoriti puštanje srpskih liječnika u Sisku.’ Iznenadio sam se i obradovao njegovoj brzoj reakciji: ‘Dobro, idemo u akciju odmah!’- odgovorio je. Nije se ni zapitao kako će on do pobunjenih Srba u Pakracu. Znao sam da mu to ne predstavlja nikakav problem i da on zna kako će do njih doći”, dio je ispovijesti Slavka Degoricije čiji je nastavak i više nego šokantan.

Degoricija: Pupovac mi je lagao

Vrlo detaljno opisuje kako je sa Đurom Brodarcem odmah ispunio svoj dio dogovora, te pustio privedene srpske liječnike koji su bili uhićeni zbog punih torbi lijekova koje su nosili pobunjenim Srbima. Degoricija je bio zadovoljan jer sve ide po planu, a onda je pričekao da Pupovac odradi svoj dio dogovora.

“Sada više nisam siguran jeli prošao dan ili dva, dolazi Pupovac, navodno iz Pakraca. Rekao je: ‘Ti si obavio svoj dio posla, a ja zasad nisam.’ Pitao sam ga: ‘Zašto?’ ‘Ne daju ga jer im treba liječnik, oni nemaju doktora. Čim dobiju doktora, puštaju Šretera”.

A onda Slavko Degoricija otkriva nešto uistinu šokantno. Tvrdi kak mu je Milorad Pupovac – lagao:

“Nije od toga prošlo nekoliko dana, doznajem od UNPROFOR-a da je Šreter mrtav, lividiran već više od mjesec dana! Doznajem i to da ga Srbi ni jednog dana nisu koristili kao liječnika, već su ga od prvog dana uhićenja premlaćivali tako da su mu polomili obje ruke. Pupovac nikad nije imao potrebu ispričati mi se za ovu laž”, piše Degoricija u svojoj knjizi koja je izdana prije deset godina.

Autor: S.V./Dnevno.hr
Komentari

Komentari