Nedjelja, 24 svibnja, 2020

Prskalo: Iduće godine počinje reforma strukovnog obrazovanja

Strukovna izobrazba u Hrvatskoj zahtijeva radikalne promjene, kako bi se prilagodila zahtjevima tržišta te će zbog toga sljedeće godine početi reforma koja će mladima omogućiti obrazovanje za deficitarna zanimanja i sigurno zapošljavanje, a za taj su projekt već osigurana sredstva, rekao je u ponedjeljak u Sisku pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.

Na radnom sastanku pomoćnika ministrice i suradnika s ravnateljima strukovnih škola Sisačko-moslavačke županije konstatirano je kako je postojeći sustav trom i sporo se prilagođava potrebama gospodarstva. Sudionici sastanka suglasili su se s time da bi planirane promjene osjetno utjecale na smanjenje iseljavanja mladih u inozemstvo.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić napomenuo je da se završetkom novog objekta Strukovne škole u Sisku otvaraju nove mogućnosti u obrazovanju. Stara škola, najavio je, preuredit će se u đački dom sa 74 ležaja, što će mladima omogućiti povoljnije uvjete školovanja.

Na pitanje novinara zaziru li mladi i njihovi roditelji od trogodišnjega školovanja, Prskalo je odgovorio kako je nužno izgraditi sustav koji se neće vrednovati po godinama školovanja, nego po kompetencijama koje će učenik steći obrazovanjem.

“Mladi napuštaju zemlju, a nama nedostaje građevinskih radnika, zavarivača i još nekih struka, pa moramo uvoziti radnike. To moramo promijeniti”, zaključio je Prskalo.

Kako bi se upoznao s konkretnim problemima strukovnoga obrazovanja pomoćnik ministrice je nakon radnog sastanka obišao nekoliko srednjih i strukovnih škola na području Sisačko-moslavačke županije. Hina

Komentari

Komentari