Nedjelja, 12 srpnja, 2020

POČELE ČISTKE: Zbog Istanbulske raspušten Krpinin županijski odbor Zajednice utemeljitelja HDZ-a

Predsjedništvo Zajednice utemeljitelja HDZ-a donijelo je večeras, većinom glasova, odluku o raspuštanju Županijskog odbora Zadarske županije, kojem je predsjednik bio Drago Krpina. Veteran HDZ-a, inače zamjenik predsjednika Zajednice utemeljitelja, došao je na čelo Županijskog odbora prije dvadesetak dana, a odluka o raspuštanju tog tijela službeno je donijeta zbog “nepozivanja dijela članova” na tu skupštinu, zbog čega je i Krpinin izbor “nepravovaljan”.

S obzirom da je Krpina vrlo aktivan u borbi unutar HDZ-a protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, logično bi bilo pretpostaviti da je ovo raspuštanje zapravo posljedica tog njegovog djelovanja.

Osim toga, novilist doznaje da je na večerašnjoj sjednici u Predsjedništvo kooptiran Radoslav Dumančić, šef Zajednice utemeljitelja u Zagrebu, koji se također protivi Istanbulskoj konvenciji i traži da se o njoj krajem svibnja izjasne izaslanici Sabora HDZ-a.Krpina se, nakon dugogodišnjeg izbivanja, na mala vratio u politiku prošle godine, izborom u Predsjedništvo Zajednice utemeljitelja, a na prijedlog predsjednika Marija Kapulice postao je i njegov zamjenik.

Posljednjih dana Krpina je pokrenuo pravu kampanju protiv Istanbulske konvencije i njegov Županijski odbor donio je zaključak kojim se poziva na raspisivanje unutarstranačkog referenduma o ratifikaciji.

Plenković je odmah odbio tu ideju. Međutim, Krpina nije odustao i u nedjelju je na jednom HDZ-ovom skupu s govornice prisutnom ministru Lovri Kuščevića rekao da prenese premijeru poruku da će “članovi stranke ustrajati na njezinom programu koji se temelji na kršćanskim vrijednostima”.

“Kao članovi najzrelije i najodgovornija političke stranke u Hrvatskoj, koja ima svoja tijela, svoju Vladu i parlamentarnu većinu, očekujemo da će naši zastupnici argumentiranom raspravom pridonijeti naglašavanju stvarnog značaja, sadržaja i ciljeva ove konvencije i otklanjanju svih strahova i zabrinutosti iskazanih u odnosu na način njezine primjene i mogućnosti njezina tumačenja”, naglašava se u zaključku Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

– To je odmazda. Županijski odbor utemeljitelja raspustili su zbog mojeg zalaganja protiv Istanbulske konvencije. Da sam prije nekoliko dana uputio potporu tom glasovitom “svetom pismo”, vjerojatno bih večeras bio unaprijeđen u savjetnika predsjednika HDZ-a. Svakom razumnom to je jasno. Nažalost, ova unutarstranačka organizacija, koja bi trebala biti prvi jamac moralnosti i dosljednosti u HDZ-u, pretvorila se u svoju suprotnost, prva je reakcija Drage Krpine na odluku Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a za novilist. On “običnim budalaštinama” naziva obrazloženje prema kojem je do te odluke došlo zbog nekih organizacijskih propusta.

– Predčasni Božidar Kalmeta, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije, uputio je Predsjedništvu Zajednice utemeljitelja jedan pamflet s nedvojbenim lažima i on je poslužio kao temelj odluke o raspuštanju. Taj je dopis predčasnog Kalmete pročitan na sjednici, ali ga meni, iako sam na tome inzistirao, nisu dali. Optužnicu, dakle, nisam dobio, a niti unaprijed sročenu presudu. To nadilazi i takozvane administrativne odluke bez suda na osnovu kojih su komunisti svoje partijske drugove nekad slali na Goli otok. Čak su i oni dobivali tekst tih adminstrativnih odluka. Moji drugovi iz HDZ-a nadmašili su tu razinu. Ja nisam dobio niti administrativnu odluku. Istinabog, neće me poslati na Goli otok. I to je nešto, rekao je Krpina.

On ističe da “ostaje kod svih iznijetih stavova o ovom famoznom dokumentu”.- Motivacija kojom su isforsirane te pohvale konvenciji toliko je prizemna da čovjek prema tome osjeća prijezir, zaključuje Krpina.

Komentari

Komentari