Srijeda, 5 kolovoza, 2020

Ovo su ljudi koji zajedno sa Stierom kreću u rušenje Plenkovića!?

Dugogodišnja suradnja povezuje Davora Ivu Stiera i aktualnog premijera Andreja Plenkovića, za koje se donedavno moglo govoriti i da su izrazito bliski prijatelji, jer u konačnici Stier je taj koji je Plenkovića podržavao u utrci za predsjednika Vlade, ali i šefa Hrvatske demokratske zajednice.

Ljubav između ovoga prisnog dvojca pukla je, službeno na prijeporima oko Istanbulske konvencije, što je evidetno postalo nepremostivom svjetonazorskom barijerom. Oštar i britak Stierov govor na općem Saboru HDZ-a zvučao je kao otvorena prijetnja Plenkoviću, ali i ulazak u vrlo otvoren rat za prevlast u stranci. Da je tome tako, prepričavaju i izvori iz vladajuće stranke koji kažu da se Stier govorom koji je izazvao ovacije definitivno kandidirao za šefa HDZ-a.

Stieru je kandidatura za predsjednika stranke apsolutno opcija, potvrđuju to i izvori bliski političkom tajniku HDZ-a, koji će sada očigledno strpljivo čekati pravi trenutak, odnosno izbore u stranci. Oni HDZ-ovci bliski Stieru prepričavaju kako su za njegove ambicije za preuzimanjem stranke znali od ranije, no i njih je, dodaju, iznenadio govor u kojem je jasno dao do znanja koje su njegove namjere. Sada je, kaže naš sugovornik na redu formiranje pokreta otpora protiv Plenkovića, a Stier, iako ima potporu iz publike, mora formirati tim s kojim misli surađivati u osvajanju vlasti, što je usprkos krkhom Plenkoviću teže nego li se u ovom času čini.

Stier i Plenković imaju mnogo dodirnih točaka, prije svega činjenica je kako su obadvoje stasali iz Ministarstva vanjskih poslova. I dok je Stier karijeru gradio surađujući sa Ivom Sanaderom, Plenković je bio prisan i s bivšom šeficom hrvatske diplomacije Vesnom Pusić i s Ivom Josipovićem. U Europskom parlamentu gdje su oba zastupala hrvatske boje solidno su surađivali, no po dolasku u hrvatsku Vladu pokazala se sva razlika među njima, a Stier je napuštajući brod kojim Plenković kormilari jasno dao do znanja da mu se politika koju vodi njegov šef ne sviđa.

No, mudro i diplomatski na zbivanja u hrvatskoj politici i oko politike gledao je mirno i bez previše reakcija, sve do Istanbulske konvencije, kada se članovima svoje stranke obratio pismom u kojem ih poziva da glasaju po savjesti te da ne podrže Konvenciju. Na HDZ-ovom saboru postalo je jasno kako je pismo bila tek uvertira u rušenje Plenkovića, čime je postalo jasno kako je počeo rat za preuzimanje HDZ-a, a hoće li na koncu pobjedu odnijeti aktualni šef stranke sa svojim mladim lavovima ili pak Stier kojega podupire Miro Kovač, ostaje za vidjeti.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>>  (VIDEO) Zašto jučer u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ nije bilo redovnog komentara Karoline Vidovic Krišto?

>>>  OSRAMOTIO SRBIJU: Političar iz Srbije uhićen zbog krađe kozmetike u Njemačkoj

>>>  NJEMAČKOJ DOSTA PROZIVKI ZA NACIZAM: “Hitler i nacisti su tek sitnica u njemačkoj slavnoj tisućgodišnjoj povijesti”

>>> ŽELITE PRONAĆI SVOJE PRETKE I SVE O SVOM PREZIMENU? Pokušajte na ovoj odličnoj stranici!

Komentari

Komentari