epa07767829 Riot police fire tear gas at anti-government protesters during a rally in Sham Shui Po, Hong Kong, China, 11 August 2019. Hong Kong has been gripped for weeks by mass protests, which began in June 2019 over a now-suspended extradition bill to China and have developed into an anti-government movement. EPA/JEROME FAVRE

Preko tisuću hongkonških školskih nastavnika prkosilo je grmljavini i kiši u subotu i time započelo prosvjede protiv vlade ovoga vikenda, za koje neki aktivisti strahuju da će uzrokovati oštriju reakciju policije, a prosvjedi će pokazati imaju li demonstracije još uvijek široku podršku građana, nakon eskalacije nasilja proteklih nekoliko dana.

Prosvjednici kažu da se bore protiv urušavanja dogovora o “jednoj zemlji i dva sustava” kojim je Hong Kong dobio određenu autonomiju, nakon što ga je Velika Britanija predala Kini 1997.

Proteklih nekoliko tjedana prosvjednici su pojačano usmjerili svoje frustracije prema policiji, koja je uzvratila većom odlučnošću da očisti prosvjednike s ulica.

Yu, srednjoškolska profesorica glazbenog u četrdesetima, rekla je kako je odlučna iskazati podršku studentima koji prosvjeduju, iako se ne slaže sa svim njihovim potezima. “Cijenim njihovu hrabrost i brigu za Hong Kong. Oni su svakako hrabriji od naše vlade”, rekla je Yu.

Mirni prosvjed učitelja odobrila je policija.

Nakon što su se okupili u Središnjoj poslovnoj četvrti, došli su do rezidencije premijerke Hong Konga Carrie Lam i uzvikivali: “Hongkongška policija poznaje zakon, a krši ga”.

Očekuje se da će protuvladini prosvjednici marširati kroz kroz četvrt Kowloon, koja je popularna destinacija za trgovce i turiste iz Kine.

Prodemokratska Fronta za građanska i ljudska prava, koja je organizirala mirne milijunske prosvjede u lipnju, zakazala je novi prosvjed za nedjelju.

(Hina) fah

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!