Utorak, 2 lipnja, 2020

Neki ministri predlažu zabranu crvene zvijezde u Vukovaru?

Problem spomen-ploče 12-orici branitelja, pripadnika HOS-a, koja je postavljena u Jasenovcu i na njoj je uz imena stradalih grb Udruge HOS-a unuar kojega je ispisan pozdrav “Za dom spremni” Vlada će sljedećih dana riješiti kao posebno pitanje.

 Na proljeće će, kako je to nedavno najavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, biti donesen cjeloviti zakon kojim će se regulirati upotreba simbola totalitarnih režima, i to u skladu s preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Kazao je to Jutarnjem listu jedan od visokih Vladinih dužnosnika stavljajući do znanja da se više neće prolongirati rješavanje problema ploče HOS-a u Jasenovcu, neovisno o stavu njihovih udruga. Budući da je ovo tema koja izaziva niz strasti, ali i komplicira odnose unutar vladajuće koalicije (osim što je ploča potpuno neprihvatljiva SDSS-u, i HNS je ušao u Vladu uz dogovor da će se iz Jasenovca ukloniti ploča ), u Vladi se vrlo šturo otkrivaju rješenja za kojima će posegnuti tim premijera Andreja Plenkovića.

Prema informacijama koje su ipak iscurile, može se očekivati da se Jasenovac proglasi mjestom posebnog pijeteta na kojemu se neće dopuštati isticanje znakova niti bilo kakvih simbola bilo kojeg totalitarnog režima. “Jasenovac ne bi bio jedino mjesto posebnog pijeteta, nego bi to bila i neka druga područja na kojima su teško stradali građani Republike Hrvatske, kazao je drugi sugovornik iz Vlade napominjući da bi u krug takvih mjesta sigurno ušao Vukovar, a moglo bi se govoriti o Škabrnji i nekim drugim mjestima.

Na pitanje ima li smisla ploču HOS-a seliti u Novsku, kako se to ovih dana nagađa, ako na njoj i dalje ostane  poklič “Za dom spremni” jedan od dužnosnika s ukazuje na činjenicu da je Udruga HOS-a još davno registrirana upravo s grbom unutar kojega je  pozdrav, i to u skladu sa Zakonom o udrugama.

Tijekom razgovora o ovoj temi govorio je o kompleksnosti problema pokazujući razumijevanje za argumente pripadnika udruga HOS-a po kojima su njihovi dragovoljci branili Hrvatsku. Koristili su, kaže, pozdrav “Za dom spremni”, ali im nije predstavljao opredijeljenost za fašizam, nego su kao i svi drugi hrvatski branitelji željeli neovisnu i demokratsku Hrvatsku.

“Jednako tako treba imati na umu da petokraka  simbolizira totalitarni komunistički režim, u Vukovaru izaziva samo jednu emociju i povezuje ju se s masovnim stradanjem njegovih stanovnika koji su 1991. godine bili izloženi stravičnim napadima JNA, a nakon pada grada su civili i branitelji Vukovara masovno ubijani i odvođeni u logore u režiji te iste JNA, čiji su vojnici nosili petokraku kao svoj simbol”.

Foto: Fah

Komentari

Komentari