Utorak, 14 srpnja, 2020

Mattis: Rat sa Sjevernom Korejom bio bi katastrofalan

Mogući rat između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje bio bi “katastrofalan”, priznao je u četvrtak američki ministar obrane Jim Mattis pritom uvjeravajući da će SAD biti spreman bude li potrebno.

“Rat je dobro poznata tragedija, nema potrebe crtati ga,  on bi bio katastrofalan”, rekao je prvi čovjek Pentagona u vrijeme kada je predsjednik Donald Trump udvostručio žestoku retoriku prema Sjevernoj Koreji, prenosi agencija AFP.

Ministar obrane je rekao da je njegova odgovornost pripremiti vojne opcije bude li potrebno, ali da SAD zagovara diplomatski pristup sjevernokorejskog prijetnji.

Ranije u četvrtak predsjednik Trump pojačao je retoriku protiv Sjeverne Koreje rekavši da bi ta zemlja trebala biti “vrlo, vrlo nervozna” čak i ako pomisli na napad na SAD ili njegove saveznike pošto je Pyongyang objavio da razmatra plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama.

Mattis  je u četvrtak prvi put službeno posjetio Pentagonov obrambeni eksperimentalni inovacijski odjel (DIUx) u Mountain View u Kaliforniji što ga je prije dvije godine uspostavio njegov prethodnik na dužnosti Ash Carter i naglasio da će odjel postati sve važniji.

“Ne samo da će DIUx nastaviti postojati, on će dobiti sve veći utjecaj u ministarstvu obrane”, rekao je tijekom posjeta novinarima.

DIUx služi Pentagonu kao inkubator za privlačenje inovacija iz privatnog sektora za rješavanje složenih tehničkih vojnih izazova.

Pomoći će američkoj vojsci da postane “smrtonosnija i sposobnija obraniti naš eksperiment koji nazivamo Sjedinjene Američke Države”, rekao je Mattis. (Hina)

Foto: AFP

Komentari

Komentari