Utorak, 14 srpnja, 2020

Lavrov: Rizik sukoba između SAD-a i Sjeverne Koreje visok

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da je rizik vojnog sukoba zbog sjevernokorejskoga nuklearnog programa vrlo visok te da je Moskva duboko zabrinuta međusobnim prijetnjama napadom koje izmjenjuju Washington i Pjongjang.

“Jača i razumnija strana” trebala bi poduzeti prvi korak da ublaži krizu, rekao je Lavrov govoreći uživo na državnoj televiziji na forumu za ruske studente.

On je ohrabrio Pjongjang i Washington  da potpišu rusko-kineski plan pod kojim bi Sjeverna Koreja zamrznula svoje pokuse s projektilima,  a SAD i Južna Koreja bi nametnuli moratorij na vojne vježbe širokog raspona.

U međuvremenu, SAD i Južna Koreja najavile su da počinju zajedničke godišnje vojne vježbe 21. kolovoza, kao što što je bilo i planirano.

Lavrov je također istaknuo da je retorika Washingtona i Pjongjanga oko sjevernokorejskoga nuklearnog programa sada “prešla svaku mjeru” te dodao kako se Moskva nada da će na kraju prevladati razum.

Američki predsjednik Donald Trump uputio je u petak nove prijetnje Sjevernoj Koreji, poručivši Pjongjangu putem Twittera da je američko oružje “napunjeno i spremno”.

Trump je nastavio svoj rat riječima na Twitteru nedugo nakon što ga je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA optužila za eskalaciju napetosti na Korejskom poluotoku.

“Trump situaciju na Korejskom poluotoku dovodi na rub nuklearnog rata, izjavama poput tvrdnje da SAD ne isključuje rat protiv Sjeverne Koreje”, objavila je KCNA.

Trump, koji boravi u Bedminsteru u New Jerseyu na radnom odmoru, opisao je odlučnim riječima vojnu spremnost SAD-a.

“Vojno rješenje je sada u potpunosti isplanirano, (oružje je) napunjeno i spremno, ako se Sjeverna Koreja ne bude ponašala pametno”, napisao je Trump na Twitteru. “Nadamo se da će Kim Jong Un izabrati drugi put!”, dodao je (Hina)

Foto: Wiki

Komentari

Komentari