Srijeda, 27 svibnja, 2020

KRITIČNO STANJE- Evakuacija kod Drniša i Promine, buknuli novi požari

U posljednja 24 sata u Zadarskoj županiji buknulo je više od 20 požara. Vatra nošena burom gutala je sve pred sobom te su na nekoliko lokacija branjene kuće. Veliki požari gore i u Šibensko-kninskoj županiji te na Hvaru i Ugljanu.

S dolaskom noći, u pomoć vatrogascima na jugu pristiže pomoć iz cijele Hrvatske.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je zbog sumnje u izazivanje požara uhićeno sedam osoba.

Stožer civilne zaštite Drniš objavio je poziv za evakuaciju:

”Povodom požara koji je u kategoriji velike nesreće izbio 21. kolovoza 2017. godine na Promini obavještavaju se stanovnici da je u tijeku evakuacija stanovništva iz požarom zahvaćenih područja i to:

LIŠNJAK – evakuiran

VELUŠIĆ – BIBIĆI, RAIČI I BUHE, VAROŠ u tijeku evakuacija.

Stanovnici požarom zahvaćenih područja pozivaju se na evakuaciju, a tko ostaje, ostaje na svoju odgovornost. Ujedno se pozivaju svi vlasnici objekata koji ostaju kod svojih domova u blizini požara da natapaju vodom područja oko svojih kuća radi obrane od požara.

Dežurni telefon za krizna stanja 022-888-830.

Pozivaju se svi stanovnici da ne prometuju na relaciji Drniš-Lišnjak i Drniš-Velušić”, stoji u pozivu kojeg je potpisao zapovjednik Stožera civilne zaštite:
Tome Dželalija.

20:15 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga  iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika u kasnim popodnevnim satima upućene su na najnovije požarište na otoku Ugljanu gdje su angažirani jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802.

Zračne snage i dalje djeluju na velikim požarištima kod Kistanja i Pristega gdje ulažu i maksimalne napore kako bi do mraka primirile stanje na požarištima.

Istovremeno na požarištu kod Kistanja djeluju i dva helikoptera Mi-8 MTV.

Uz zračne snage na terenu se cijeli dan nalaze i oko 100 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Hina/N1/Fah

Komentari

Komentari