fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

KONAČAN PAD: Pupovac je već bivši?

Kuda Milorad okom, tu Andrej skokom, tako je do sada funkcionirao odnos između predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića i čelnog čovjeka SDSS-a Milorada Pupovca. Kako i ne bi kada je Pupovac po svemu sudeći jedan od najinteligentnijih političara u našoj zemlji, koji vrlo dobro zna kako se bori za vlastite interese, jer je uostalom čak i Josipović svojedobno nanjušio njegov nos za etnobiznis. Do sada je Pupovac od Plenkovića dobio sve što je poželio, jer njegova ruka bila je presudna za stabilnost Vlade u Saboru čemu je pridonijelo nelogično hrvatsko izborno zakonodavstvo koje nas je svelo na to da manjina odlučuje o sudbini većine.

Inzistirao je Pupovac da se SDSS-ovci uhljebe na pozicije u ministarstvima, javnim tvrtkama i državnim poduzećima pa je tako i bilo. Inzistirao je i na tome da se podignu izdvajanja za Srpsku zajednicu u Hrvata s 30 na 50 milijuna kuna. I bilo je tako. Bez inzistiranja njegove se Novosti i dalje izdašno financiraju, baš kao i u SDP-ovoj eri. No, Plenković se sve teže nosi s ucjenama, a ona posljednja oborila ga je do kraja, jer je doveden u nezavidan položaj. Mora birati hoće li se prikloniti Pupovcu i tako sačuvati stabilnost vlade, ili će se pak prikloniti HDZ-u te tako sačuvati poziciju u stranci. Obje odluke podjednako su zeznute, a što god da odabrao, Plenković neće izaći kao pobjednik iz bitke. Naime, rasprava o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove NO HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martiknović i Edvart Kuštek izazvala je lavinu u sabornici, a Milorad Pupovac najavio je da njegovu ruku neće dobiti.

Mostovac u HDZ?

Kap je to koja je premijeru prelila čašu pa sada pokušava osmisliti strategiju s kojom bi se riješio Pupovca, a opstao na vlasti. Jedna od opcija za koju su mu se njegovi najbliži suradnici već počeli javljati jest da se približi odbjeglom mostovcu Vlahi Orepiću, koji bi za sobom povukao nekolicinu nezadovoljnih iz te stranke te tako premijeru osigurao stabilnost.

Kako saznajemo, ta opcija nije nemoguća, ali Orepić jednako tako neće biti jeftina roba na ovom političkom tržištu. Međutim, Plenkoviću to i nije odveć bitno, jer ne želi više u očima javnosti djelovati kao nemoćnik kojega u šaci drži Pupovac, baš kao što je to činio svim njegovim prethodnicima. No, poželi li se čelni čovjek vladajuće stranke doista obračunati s Pupovcem, tada na meniju ima jednu znatno bolju opciju. Može se, primjerice, pozvati na onu “neka institucije rade svoj posao” pa pročešljati Pupovčeve afere oko zaboravljene Tesla banke

Izvor: dnevno.hr

Komentari

Komentari