Četvrtak, 28 svibnja, 2020

IZRAELSKI NOVINAR O BLOKADI PRODAJE AVIONA Ovo je do sad najozbiljniji raskol između SAD i Izraela

Ovo je jedan od najozbiljnijih raskola između Izraela i SAD otkako je predsjednik Donald Trump stupio na dužnost – piše na portalu Axios izraelski novinar Barak Ravid, koji je prvi javio o američkoj blokadi prodaje zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

– Dužnosnici Pentagona i State Departmenta smatrali su da Izrael iskorištava SAD tako što želi prodati 12 zrakoplova nadograđenih izraelskom tehnologijom, a koje im je SAD isporučio prije 30 godina kao vojnu pomoć – kaže, prenosi Večernji.hr.

U tekstu navodi kako je Izrael pokušao na najvišoj razini pridobiti SAD da daju zeleno svjetlo za prodaju, no SAD je ostao pri zahtjevu da se zrakoplovi vrate u prvobitno stanje, na što Hrvatska nije pristala.

– Izrael je pokušao pregovarati s SAD-om kako bi dobio odobrenje, ali nakon više sastanaka i telefonskih razgovora između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua te američkog državnog tajnika Mikea Pompea i ministra obrane Jamesa Mattisa razlike su ostale – ističe Ravid.

Prenosi dio izjave izraelskog šefa Ministarstva obrane Udija Adama iz Zagreba u kojoj kaže da ne mogu provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan njihove kontrole te kako Hrvatska nije mogla utjecati na ishod i ne može biti odgovorna./HMS/fah

Komentari

Komentari