Nedjelja, 31 svibnja, 2020

HNS PRAKTIČKI POTPISAO: Vrdoljak otkrio prave namjere na twitteru

Premijer Plenković, kako piše Večernji list, konačne razgovore s potencijalnim partnerima obavit će nakon drugog kruga lokalnih izbora, odnosno od ponedjeljka do srijede, kada bi trebalo biti jasno ima li HDZ novu većinu ili je nema.

Dio sugovornika iz HDZ-a još nije odbacio mogućnost savezništva s HNS-om. Tvrde da vodstvo HNS-a za svoje ruke traži mjesto potpredsjednika Vlade i tri ministarstva, a među njima je Ministarstvo obrazovanja i preuzimanje kurikularne reforme.

Preduvjet za bilo kakav dogovor HDZ-a i HNS-a gubitak je Anke Mrak Taritaš na izborima u Zagrebu jer je ona jedna od najvećih protivnica koalicije s HDZ-om. Budući da su smijenjene Mostove ministre zamijenili HDZ-ovi državni tajnici, nije isključeno da neki od njih postanu i ministri.

Da koalicija HNS s HDZom nije samo špekulacija dokazuje i twet Vrdoljaka koji je praktički otkrio da je spreman na koaliciju ukoliko im se prepusti vodstvo nad kurikularnom refomrom.

Zanimljivo je da se Vrdoljak oglasio puno sati nakon okončanja prosvjeda. U 3.07 u noći, kada većina ljudi spava, poslao je poruku na Twitteru:

Najzanimljivije ministarstvo čuvaju za potencijalnog partnera

Iako još ništa nije potvrđeno, novi ministar unutarnjih poslova mogao bi biti državni tajnik u MUP-u koji je zamijenio Mostova ministra Orepića, Robert Kopal, a nije isključeno ni da Mario Šiljeg, koji je zamijenio Slavena Dobrovića u Ministarstvu zaštite okoliša, preuzme i ministarsku poziciju.

Od četiri upražnjena ministarstva najatraktivnije je Ministarstvo pravosuđa, smatra dio HDZ-a. Stoga bi HDZ taj resor mogao ostaviti potencijalnim partnerima. Međutim, bude li HDZ išao u širi dogovor od minimalne većine, tada bi Vlada mogla doživjeti opsežniju rekonstrukciju. I ako HDZ ostane na minimalnoj većini, ne znači da će sva četiri ministra biti HDZ-ova.

Prije će biti nestranački jer će tako najlakše dobiti podršku u Saboru,kažu u HDZ-u. Iako se stvara dojam da će HDZ ipak izbjeći izvanredne izbore, izvor iz vrha HDZ-a upozorava da ne vjeruje nikome, jer da se potencijalni partneri na jedan način ponašaju u razgovoru s HDZ-om, a na drugi pred TV kamerama te napominje da su i dalje opcija novi izbori. Ali ne u srpnju, nego prije u rujnu, piše Večernji list.

foto HINA / Denis CERIĆ /dc

Komentari

Komentari