Srijeda, 15 srpnja, 2020

FURIO PRETJERAO! Sada traži od HDZa da podrži SDP-ov prijedlog o referendumu

SDP-ov prijedlog promjena Ustava, kojima bi se na stroži način reguliralo institut referenduma, potpisala su četiri zastupnika nacionalnih manjina, tri SDSS-ovca te saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Sabora Furio Radin.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević te saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Sabora Furio Radin potpisali su SDP-ov prijedlog promjena Ustava, kojima bi se na stroži način reguliralo institut referenduma.

Socijaldemokrati su tu inicijativu, s potporom 50 zastupnika, uputili u saborsku proceduru, a prethodnih dana su, doznaje Novi list, pregovarali s manjinskim zastupnicima kako bi im se i oni pridružili – i uspjeli su pridobiti spomenutu četvorku. SDP predlaže da se Ustavom definira da se građani ne smiju neposredno izjašnjavati o, primjerice, temeljnim slobodama i pravima građana.

Na traženje Furia Radina pristali su da se precizira da referendum nije dopušten o ljudskim i pravima nacionalnih manjina pa će to tijekom postupka ustavnih promjena, ako on uopće bude otvoren, biti uvršteno u prijedlog. U prve dvije faze procedure izmjena Ustava, dovoljno je da SDP osigura natpolovičnu većinu u Saboru, a to je čak moguće bez HDZ-a, ali kako se Ustav donosi dvotrećinskom većinom, nužno je da u konačnici i zastupnici najjače stranke sudjeluju u tome. Radin nam je rekao da će stoga o ovome razgovarati s premijerom Plenkovićem.

“Referendum doista treba urediti u Ustavu i podržao bih bilo čiji prijedlog u tom smjeru. Prava nacionalnih manjina ne mogu biti predmet referenduma. Promjene Ustava ne smiju zemlju vući nazad i činiti je primitivnijom, kao što je to slučaj sa sadašnjom inicijativom za referendum. Uvjeren sam da će cijeli Klub zastupnika nacionalnih manjina biti za ovaj prijedlog SDP-a. Želimo da to uspije i zato ćemo o ovome razgovarati s predsjednikom Vlade. Apsolutno očekujem od HDZ-a da i oni podrže ovaj prijedlog SDP-a”, kazao je Radin Novom listu.

Inače, socijaldemokrati se zalažu da se broj potpisa potrebnih za referendum smanji na 200.000, ali da se on ne može raspisivati o pitanjima koja zadiru u temeljne slobode i prava građana, porezni sustav i državni proračun, izvršavanje obveza iz međunarodnih ugovora, obranu i nacionalne sigurnosti te o izborima i imenovanjima iz nadležnosti Sabora, a sve je to na tragu starog SDP-ova prijedloga ustavnih promjena u dijelu koji se ticao referenduma.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> (VIDEO) ISMIJAVAO ISUSA: Česi potjerali notornog Frljića, prekinuli ”predstavu”

>>> FRLJIĆ SE OVOME NIJE NADAO: Šokiralo ga što nisu prosvjedovali samo vjernici već i…

>>> Splitskom fratru zbog pedofilije izrečena najteža kanonska kazna

>>> MUŠKARAC NAPAO VOLONTERKU ISTINE O ISTANBULSKOJ: Moguće teže ozljede spriječio je hrabri slučajni prolaznik

Komentari

Komentari