Srijeda, 5 kolovoza, 2020

Erjavec: Upozorenje Slovenije Hrvatskoj

Nitko osim Hrvatske nije u Europskoj uniji iznenađen stajalištem Slovenije da Hrvatska ne može biti članica OECD-a, sve dok ne pristane na provedbu arbitražne presude, kazao je  slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, a novu taktiku slovenske vlade i njenu diplomatsku ofenzivu protiv Hrvatske podržavaju i neki politolozi.

“Nitko danas od kolega ministara nije bio iznenađen upozorenjem Slovenije Hrvatskoj, osim hrvatske ministrice Marije Pejčinović Burić. Svi su i očekivali da će Slovenija donijeti odluke koje su nepovoljne za Hrvatsku zato jer Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo”, kazao je Erjavec za Slovensku tiskovnu agenciju STA iz Tallinna gdje prisustvuje nefornmalnom zasjedanju europskih šefova diplomacija “Praktično svi shvaćaju da članica koja ima probleme s poštovanjem međunarodnog prava teško može ispuniti uvjete za članstvo u OECD-u”, kazao je Erjavec.
Unatoč nekim javnim kritikama Cerarovoj vladi da umjesto “tihom diplomacijom” eskalira javnu polemiku i riskira zaoštravanje odnosa s Hrvatskom bez pravog učinka, slovenski diplomatski i drugi izvori inzistiraju da je politički pritisak na vladu premijera Andreja Plenkovića potrebno nastaviti sve dok ona ne promijeni stajalište o arbitražnom sporu. Tezu premijera Mire Cerara da Hrvatska ne poštuje europsko načelo vladavine prava i da je zato potrebna jaka diplomatska ofenziva u Europi tako podržava i profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani Boštjan Udovič. “Istina je da i potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans kaže da hrvatski slučaj nije isti kao slučaj Poljske koja pravosudbnom reformom sistematski krši načelo vladavine prava. No, stvari su slične, u oba je slučaja riječ o kršenju temeljnih pravnih i političkih normi Europske unije, a to su poštovanje međunarodnog i europskog prava, te potpisanih ugovora”, kazao je Udovič u razgovoru za Slovensku televiziju.
Da je arbitražni sporazum što su ga 2009. potpisali Borut Pahor i Jadranka Kosor postao dio europskog prava konstatirala je i pravna služba Europske komisije, nakon što je krajem lipnja objavljena arbitražna presuda, kazao je Udovič.
Udovič smatra da Slovenija u ofenzivi kojom pokušava prisiliti Hrvatsku da prihvati i provede arbitražnu presudu ima još nekoliko “aseva iz rukava”, ali se slaže i s predsjednikom države Borutom Pahorom da treba raditi na “duge staze”, te provesti presudu, osobito na moru, “korak za korakom”, bez prevelike žurbe i nestrpljenja, što bi po njegovoj ocjeni za Sloveniju moglo ispasti kontraproduktivno, piše Večernji.
“Naša diplomatska ofenziva bit će tim uspješnija što se o njoj bude manje govorilo iako smo sa njom očito dobili dodatne bodove pozivajući se na međunarodno pravo. No, u provedbi treba ići korak po korak, u skladu sa slovenskom poslovicom da onaj koji ide polako daleko stigne”, naglasio je Udovič.

Foto:Fah

Komentari

Komentari