Predsjedatelj i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je naznačio kako bi moglo doći do odcjepljenja Republike Srpske od BiH ako se pred državnim Ustavnim sudom otvori rasprava o ustavnosti naziva tog entiteta.

“Imamo pripremljene zakone da tijekom noći uspostavimo kontrolu na granicama (RS)”, kazao je Dodik u intervjuu za regionalnu televiziju N1.

On je to izjavio komentirajući najavu Stranke demokratske akcije (SDA) da će od Ustavnog suda BiH zatražiti ocjenu ustavnosti naziva Republike Srpske obrazlažući inicijativu time što smatra da je ime entiteta korišteno kako bi se diskriminirala druga dva konstitutivna naroda Bošnjaci i Hrvati u korist Srba čije je ime jedino navedeno u nazivu.

Dodikov je komentar bio kako je to “provokacija koja je podgrijala vatru u BiH” te je najavio kako će zbog toga osobno inzistirati da Narodna skupština RS pripremi “radikalne mjere” kojima će se na to odgovoriti.

Povodom najavljenog sastanka sa svim srpskim strankama glede najavljene apelacije SDA o imenu RS, kazao je:

“Sutra ću obaviti konsultacije sa svim političkim predstavnicima Srba i vjerujem da će svi doći jer je to stvar koja nas sve okuplja. RS je podjednako interes i vlasti i opozicije”, kazao je i dodao:

“SDA je pokrenuo inicijativu, ali nisam glup. Hoćete da kažete da ih pustim na miru pa jadikujem? Nemamo povjerenje u Ustavni sud koji će uvijek donijeti odluku protiv RS. Ako SDA to želi da uradi, ja ću se zalagati za rigorozne mjere zaštite RS. Mi imamo sve napisane zakone da preko noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo trebamo zakazati Parlament i mi to možemo donijeti”.

Mislite da bi Bošnjaci to mirno gledali?

“A što bi uradili?”, kazao je Dodik./HMS/fah

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!