Subota, 14 prosinca, 2019

TREBA LI UVESTI NERADNU NEDJELJU? Ministarstvo razmišlja o ograničavanju rada nedjeljom

U društvu postoje velika neslaganja u vezi rada nedeljom. Sindikati se već dugo bore za ograničavanje rada nedjeljom, a čini se da su sada dobili saveznika u toj borbi – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ni saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo nije na u četvrtak održanoj tematskoj sjednici došao do odgovora na pitanje, zabraniti ga ili bolje platiti, piše Novi list.

Nedjelja u funkciji obitelji

No, izgleda da Sindikati, koji žele ograničiti rad nedeljom, dobijaju neočekivanog saveznika – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje želi staviti nedelju u funkciju obitelji.

Za ovo ministarstvo ograničavanje rada nedjeljom jedna je u nizu mjera demografske revitalizacije.

‘Potrebna je javna rasprava’

Potrebno je provesti široku javnu raspravu i postići opće suglasje oko ograničavanja rada nedjeljom, kaže Marin Strmota, državni tajnik u ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Dodaje i kako će njegovo ministarstvo u tome ustrajati jer rad nedjeljom treba staviti “po strani i u kontekstu demografskih trendova”.

Gordan Maras, predsjednik saborskog odbora za rad, smatra da bi se trebalo ići u zakonodavne promjene i jasno definirati tko, što i kada radi u neradne dane kao i koja su prava ljudi koji rade u neradnim danima.

‘Zakon treba hitnu doradu’

Marija Kučaš, načelnica sektora za trgovinu i tržište u Ministarstvu gospodarstva dodaje kako u Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima “nedostaje jedna bitna stvar”. Stvar je u tome da u njemu ne postoje sankcije, odnosno nisu propisani prekršaji za one koji se zakonskih odredebi ne drže. Zakon zato traži hitnu doradu.

Uvijek kada se spomene rad nedeljom spominje se i rad u trgovinama, kao i preko 100.000, uglavnom žena, zaposlenih u toj djelatnosti.

Foto: FaH

Komentari

Komentari