Predsjedatelj Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić rekao je danas da je u BiH od siječnja prošle godine ušlo 25.000 do 26.000 migranata, a trenutno ih se nalazi manje od 4.000.

“Stvar je još pod kontrolom, ali ne garantiramo da će tako i ostati ako je istina da će Grčka otvoriti granice i pustiti desetine tisuća migranata. Ne znamo što će se dogoditi ako krene novi val iz Grčke. Pratit ćemo situaciju i sve više ćemo zatvarati granice prema istoku, ako granice prema zapadu budu zatvarane. Radit ćemo to u recipročnom odnosu”, izjavio je Zvizdić novinarima u Sarajevu, javila je Srna.

On je naveo da nije riječ ni o kakvim tisućama potencijalno opasnih terorista koji se vraćaju u BiH iz Sirije.

“To je laž. Iz Sirije se vratilo do sada 46 državljana BiH, još se u Siriji nalaze 104, od kojih je 58 žena i djece. Mi ćemo ih sustavno preuzimati u suradnji i dogovoru s međunarodnim partnerima”, tvrdi Zvizdić.

On je poručio da će BiH, ako se granice Europe budu nastavile hermetički zatvarati za prolaz migranata, ići ka hermetičkom zatvaranju granice prema istočnim susjedima.

“Već smo zatražili od Predsjedništva BiH da odobri angažiranje pripadnika inženjerijskih jedinica Oružanih snaga bez oružja, koji će zapriječiti nelegalne prelaze preko kojih se nelegalno kreću migranti. Treba nam 1.000 policajaca na granici, zajedno sa predstavnicima inženjerijskih jedinica da zapriječimo i zatvorimo granicu”, naveo je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, migranti se koriste kao tema za političko prepucavanje, a ne da bude riješen problem.

“Od ukupno odobrenih 13 milijuna eura za rješavanje problema migranata institucije BiH dobile su samo dva milijuna eura, a 11 su dobile međunarodne organizacije i Vijeće ministara nema nikakvu kontrolu nad utroškom tih sredstava”, naglasio je Zvizdić./HMS/

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!