Utorak, 4 kolovoza, 2020

ŽUPAN ANUŠIĆ O GAY-AFERI U SDP-U: “SAD SE VIDI DA JE DOBRO DA SMO USVOJILI ISTANBULSKU”

Očigledno je bilo potrebno usvojiti Istanbulsku konvenciju jer se upravo na tom primjeru pokazuje da nasilje postoji i među članovima istospolnih zajednica i da je potrebno zaštititi i te građane izložene obiteljskom nasilju – komentirao je Ivan Anušić, čelnik osječko-baranjskog HDZ-a, slučaj Domagoja Hajdukovića na kojeg je fizički nasrnuo njegov stranački kolega i životni partner Tomislav Mikulin. Nakon toga je policija podnijela prijavu zbog nanošenje ozljeda i obiteljskog nasilja.

S obzirom na to da bi Hajduković trebao nositi listu Restart koalicije u 4. izbornoj jedinici na skorašnjim parlamentarnim izborima od kojih nas dijeli manje od mjesec dana, novinari Glas Slavonije pitali su Anušića za mišljenje hoće li “incident” među istaknutim SDP-ovcima naštetiti stranci Davora Bernardića.

– Mislim da neće, ni u 4. izbornoj jedinici ni u Republici Hrvatskoj. Naime, birači ih ni prije nisu kaznili za stvari za koje su ih trebali kazniti na izborima. Kao primjer navodim situaciju kada je Slavonija stavljena u istu statističku regiju sa Zagrebom, u doba kada je Domagoj Hajduković glasao za tu odluku. Premda je već nekoliko godina zaredom Hajduković najskuplji saborski zastupnik, uvijek ga je biralo stabilno SDP-ovo biračko tijelo – odgovorio je Anušić aludirajući na podatak da je Hajdukoviću lani isplaćeno najviše novca za troškove putovanja. “U svakom slučaju, osuđujem svako nasilje”, zaključio je Anušić.

SDP je u ponedjeljak izvijestio da je Predsjedništvo stranke na hitnoj telefonskoj sjednici iz stranke izbacilo i dalo otkaz Tomislavu Mikulinu zbog fizičkog napada na saborskog zastupnika Domagoja Hajdukovića.

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić rekao je u utorak da ga zanima kako je SDP-ov Tomislav Mikulin izbačen iz stranke mimo procedure predviđene Statutom, ocijenivši da se u tome vidi koliko je stranka demokratska.

“Meni je drago da vas interesira kako i na koji način postupa HDZ, ali me zanima zašto se nitko ne interesira kako je izbačen čovjek bez ikakvog postupka, bez provođenja procedure predviđene Statutom”, rekao je Bačić odgovarajući na pitanje zašto su neki ljudi još uvijek na pozicijama unutar HDZ-a dok su obuhvaćeni istragom.

Upitan misli li da Mikulin nije trebao biti izbačen iz SDP-a, odgovorio je da za sve postoji procedura.

“Ne može stranka tražiti povjerenje građana, pozivati se na demokratske procedure, a u isto vrijeme u vlastitim redovima provoditi autokratske metode. Netko može biti kriv, ali mu to u postupku treba dokazati”, ocijenio je Bačić.

Komentari

Komentari