Utorak, 31 ožujka, 2020

Zuckerberg kod Trumpa – pod paljbom kritika zbog cenzure i monopola, odbija nadzor neovisne treće strane nad cenzurom

Facebooka Mark Zuckerberg imao je “konstruktivan sastanak” s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u četvrtak u Bijeloj kući, izvijestili su iz kompanije, a na sastanku u Kongresu odbacio je ideju o prodaji Instagrama i WhatsAppa. Kongrees ga tjera na to jer smatraju da ima monopolistički položaj na tržištu društvenog umrežavanja, iz čega vuče ekstraprofite te kontrolira tržište.

Zuckerberg se sastao s “kreatorima politikama kako bi poslušao što ih brine i razgovarao o regulaciji interneta u budućnosti”, rekao je glasnogovornik Facebooka.

“Imao je konstruktivan sastanak s predsjednikom Trumpom u četvrtak u Bijeloj kući”, poslao je Daniel Roberts u priopćenju emailom.

Trump je također tvitao da je imao “ugodan sastanak s Markom Zuckerbergom u Ovalnom uredu”.

Zuckerberg, koji je prošle godine svjedočio na Capitol Hillu kad je također bio oštro kritiziran zbog političke pristranosti i cenzure konzervativnih i desnih glasova na svojoj društvenoj mreži, susreo se u četvrtak prije sastanka s Trumpom i s brojnim republikancima, uključujući senatore Josha Hawleya i Johna Cornyna.

Hawley je tvitao da je izazvao osnivača Facebooka da pokaže da je kompanija “ozbiljna u vezi pristranosti, privatnosti i konkurencije” prodajom WhatsAppa i Instagrama i omogućavanje neovisnoj, trećoj strani nadzor nad cenzurom. “Odgovorio je ne na oba (prijedloga)”, tvitao je senator.

Cornyn je rekao da su na “otvorenom sastanku punom poštovanja raspravljali o odgovornostima društvenih medija, regulacijskim prijedlozima, izbornoj sigurnosti, privatnosti i cenzuri konzervativnih glasova na društvenim medijima”.

Facebook je jedna od najvećih tehnoloških tvrtki od koje je pravosudni odbor američkog Kongresa zatražio emailove i pravne podneske ranije ovog mjeseca. Savezni regulatori i glavni tužitelji gotovo svih 50 američkih država također su pokrenuli vlastite istrage Facebooka i Googlea.

U srpnju je američka vlada kaznila Facebook s pet milijardi dolara zbog kršenja privatnosti korisnika nakon što su iscurili podaci gotovo 87 milijuna korisnika kojima je pristupio Cambridge Analytica, politička konzultanska tvrtka sa sjedištem u Londonu koja je radila na Trumpovoj izbornoj kampanji 2016.

(HINA / PRIZNAJEM)

Komentari

Komentari