Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

ZOVKO: “LIJEVE SNAGE KOJE PREDVODE ZELENI RADE IZRAVNO PROTIV DAYTONA”

Podijeli

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko izrazila je zabrinutost zbog “pritiska lijevo orijentiranih parlamentaraca” koje predvode Zeleni, a koji, kako je rekla, rade protiv Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH.

Europski parlament nije danas prihvatio amandmane hrvatskih parlamentaraca koji su inzistirali da se u tekst Rezolucije na Izvješće o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini uvrsti “konstitutivnost naroda u BiH”.

“U ovom trenutku sam izuzetno zabrinuta zato što se Europskom parlamentu, pod pritiskom lijevih snaga predvođenih zelenom grupacijom, nameće jedan novi pogled na BiH koji je katastrofalan i ide protiv Daytonskog mirovnog sporazuma”, rekla je Zovko za Radio Republike Srpske.

Ona je istakla da se “isključivanjem pojma konstitutivnosti” direktno ide na novi koncept zemlje koji “apsolutno ne može zaživjeti u BiH”.

“Ukazala sam da je činjenica da se na taj način nekom narodu ukida njegov prefiks. To je jedna situacija koja je prije 30 godina rezultirala tragedijom. U ovom trenutku rezultira rezignacijom mladih ljudi koji napuštaju BiH jer ne vide budućnost u ovom neshvaćanju realnosti”, zaključila je Željana Zovko.

Hrvatski amandmani su se odnosili na to da u tekst bude unesena odredba o “konstitutivnosti tri naroda u BiH”.

U tekstu koji je podnesen na glasanje spominju se samo građani Bosne i Hercegovine. Hrvatski poslanici su htjeli da formulacija bude “konstitutivni narodi i građani BiH”, što na Odboru za vanjske poslove u Europskom parlamentu nije prihvaćeno.

Komentari

Najnovije