Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

Znate li razlikovati jagode iz domaće proizvodnje i one iz uvoza?

Primamljive mirisom i okusom, ukusne i zdrave – domaće jagode su u prodaji

Potrošačima, ako je riječ o kakvoći, cijena i ne smeta previše. Pitanje je samo – kako prepoznati jagode iz domaće proizvodnje, odnosno razlikovati ih od onih iz uvoza koje su na putu do naših tržnica tretirane raznim kemikalijama kako bi, kad se nađu u prodaji – bile svježe.

– Domaće jagode iz šume su različite veličine, ove su sve copy-paste jedna druge – kaže nam jedan kupac.

– Svi sada zahtijevaju da se prilagodimo cijenama koje dolaze izvana. Konkretna situacija na tržištu je trenutačno takva da su trgovački centri preplavljeni uvoznom jagodom, najčešće španjolskom gdje je berba pri kraju i to je čišćenje viškova. Naši trgovački centri nama trenutno nude 15 kuna, što je praktički cijena proizvodnje – komentirao je za HRT-ovu emisiju Potrošački kod Milan Franić iz Vrgorca.

Slobodan Dropulić, predsjednik udruge “Vrgoračke jagode” tvrdi da “u zadnjih 30 godina otkad se proizvodi u Vrgorcu nije ovako otvoreno cijena sramotna”, pa se nadaleko poznata vrgoračka jagoda zasad može pronaći samo na tržnicama. Nemamo ništa protiv uvozne robe – tvrdi Dropulić – ali da imaju iste uvjete.

– Trenutno se u niti jednom lancu ne nalazi vrgoračka jagoda i to je ono što želimo poručiti svim kupcima, da jasno znaju što kupuju – poručuje Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca.

Vrgoračke jagode na godinu se proizvede oko 500 tona, a 15-ak posto završi na slovenskom tržištu. Ne bez razloga. Kad je kakvoća u pitanju, njihovoj jagodi, tvrde Vrgorčani, premca nema. Prodaje se u posebno označenoj i prepoznatljivoj ambalaži.

Proizvođači žele brendirati proizvod po EU standardima, “da im se ne događa da se jagoda prepakira i prodaje pod njihovim brendom”. Zato zazivaju i češće i strože inspekcijske kontrole. No, to nije sve.

– Krenuli smo i s vlastitom oznakom jer smo shvatili da oznake zaštite zemljopisnoga podrijetla i ostalo u provedbi ima problema zakonodavnih, administrativnih i krenuli smo s vlastitom i već dogodine imat ćemo je i podići kvalitetu od jagoda do drugih proizvoda – kaže gradonačelnik Vrgorca.

Bilo da je riječ o povrću, voću, vinu ili medu koje planiraju plasirati i kroz vlastite distributivne centre. A već sad, zahvaljujući posebnoj aplikaciji, može ih se kupiti izravno od proizvođača, bez posredničkih marži.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Pervan otkrio kako je reagirao kada je vidio da mu kći nosi majicu s ‘dva tipa s rogovima’
>>> Šest ubijenih u napadu na katoličku crkvu u Burkini Faso
>>> DUBOKO UDAHNITE! Među saborskim bogatašima kriju se dvije dame! Znate li koje?
>>> Kovač kiksao pa dao gospodski odgovor na pitanje o VAR-u i najavio spektakl u zadnjem kolu
>>> dr. sc. Mato Palić: “Već se skuplja probrana ekipa u APIS-u…”
Komentari

Komentari