Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

Znate li koliko je vremena potrebno da se tijelo očisti od duhanskog dima

Koliko ste puta pokušali prestati pušiti? Ako ste u fazi razmišljanja o prestanku ili u aktivnoj svakodnevnoj brobi za prestankom s tom nezdravom navikom, sigurno će vas zanimati koliko će vremena biti potrebno da se vaše tijelo zaista i “očisti”.  

Evo što se događa u tijelu u određenom razdoblju nakon prestanka pušenja…

20 minuta nakon prestanka – Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje tlaka i pulsa prema normalnoj razini.

12 sati nakon prestanka – Ugljikov monoksid, koji može biti toksičan u većim količinama, izlazi iz gorućeg duhana i unosi se u tijelo s dimom. Ugljikov monoksid lako se lijepi za stanice zbog čega im otežava povezivanje s kisikom. To rezultira kardiovaskularnim problemima. 12 sati nakon prestanka pušenja u vašem tijelu smanjuje se količina ugljikova monoksida zahvaljujući čemu se razina kisika “popravlja” na normalnu, piše healthline.com.

24 sata nakon prestanka – pušači imaju 70 posto veće šanse za srčani udar. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja taj se rizik počinje smanjivati.

48 sati nakon prestanka – obnavljaju se osjeti mirisa i okusa. Tri dana nakon prestanka – tijelo će vam se potpuno očistiti od nikotina. No, nažalost, posljedice nikotina ostaju još neko vrijeme. Mogući su fizički simptomi poput glavobolja, vrtoglavice i grčeva. U borbi s tim simptomima možete se nagraditi novcem koji ste uštedjeli na cigaretama, kupite si nešto lijepo.

Dva do tri tjedna nakon prestanka – moći ćete vježbati i baviti se fizičkom aktivnošću, poboljšat će vam se cirkulacija, a i pluća će vam se oporaviti i lakše ćete disati.

Mjesec do devet mjeseci nakon prestanka – pluća su mnogo otpornija na infekcije.

Godinu dana nakon prestanka – rizik od srčanih bolesti smanjen je za 50 posto.

Pet godina nakon prestanka – rizik od srčanog udara sada je isti kao kod nepušača.

10 godina nakon prestanka – za pola se smanjuje rizik od raka pluća, piše Večernji list.

15 godina nakon prestanka – rizik od srčanih bolesti na istoj razini kao kod nepušača.

/HMS/fah


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> VUKOVARSKI BRANITELJA MIŠIĆ: Pustite nas u ime Bog da živimo
>>> Pogledajte što su SAD-a donirale MORH-u
>>> OBERSNEL PODIVLJAO: Pogledajte snimku seksističkog ispada Riječkog gradonačelnika
>>> Tihomir Dujmović: Zašto u Puli na projekciji filma ‘General’ nije bio hrvatski premijer?
Komentari

Komentari