Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

ZNANSTVENICI U PANICI: Otopili se glečeri kanadskog Arktika i otkrili površinu koja je bila skrivena 40.000 godina

“Ovaj trend će se vjerojatno nastaviti i u nekoliko sljedećih stoljeća sav će led nestati s otoka Baffin”, zaključuju istraživači

Glečeri u Kanadskom arktičkom otočju otopili su se dovoljno da otkriju površinu koja je bila skrivena kroz posljednjih četrdeset tisuća godina, tvrde istraživači koji su ovog mjeseca objavili studiju u časopisu Nature Communications, javlja CNN.

Veliku vijest predstavlja i činjenica da Arctic proživljava najtoplije stoljeće u poslednjih 115.000 godina, navodi se u studiji.

Ovo nije slučajnost

“Ovo se ne događa slučajno. Ovi antički pejzaži otkrivaju se na širokom zemljopisnom području otoka Baffin”, rekao je istraživač i vodeći autor studije dr. Simon Pendleton s Sveučilišta Colorado Boulder, prenosi danas.hr

Za potrebe studije znanstvenici su ubrali 48 mahovina i lišaja koji su imali korjenje na mjestima na kojima ih je prije tisuću godina uništilo širenje leda. Ubrali su ih tijekom ljeta  2010. do 2015. godine na rubovima trideset ledenih kapa koje su se povukle na kanadskom otoku Baffin.

Koristeći se metodom radiokarbonskog datiranja, istraživači su otkrili kako je većina biljaka bila pod ledom najmanje četrdeset tisuća kuna, rekao je Pendleton.

Biljke su pronađene u otočnoj regiji Penny Ice Cap, na uzvisinama od nekoliko stotina metara do kilometar i pol iznad razine mora. Na tom je području provirio pejzaš uglavnom na na visoravnima između fjordova, a dominiraju kamene gromade, stijene i tundra.

Sve se topi

“Očekivali smo da bismo mogli vidjeti različite biljne uzraste u raznim topografskim uvjetima. Led se na višim lokacijama ipak više zadržavao, no magnituda zatopljavanja sad je toliko visoka da se sada sve i svugdje topi”, rekao je Pendleton.

Iako potječu iz antičkih vremena, sakupljenje biljke iste su vrste poput onih koji danas rastu i žive na otoku, što i nije toliko neobično s obzirom da gledamo raspon od nekoliko desetaka tisuća godina nasuprot milijunima godina.

Najtoplije stoljeće u posljednjih 115 tisuća godina

Ova otkrića o dobi biljaka, kombinirana s podacima o temperaturi rekonstruiranima iz jezgre leda Grenlanda, sugeriraju da ova regija proživljava najtoplije stoljeće u posljednjih 115 tisuća godina.

“Ovaj trend će se vjerojatno nastaviti i u nekoliko sljedećih stoljeća sav će led nestati s otoka Baffin”, zaključuju istraživači.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> PORAZ HRVATSKE DIPLOMACIJE? VUČIĆ LIKUJE: Nekad je Hrvatska bila dominantna u odnosu na nas, ali to više nije slučaj
>>> Hrvatski đakon iz Münchena osuđen na dvogodišnju uvjetnu kaznu zbog silovanja 15-godišnje ministrantice – Sudac: nakon 9 mjeseci zatvora “on je već slomljen čovjek”
>>> Zoran Mamić odlučio napustiti Emirate, a odabirom novog kluba šokirao je šeike…
>>> Srpski košarkaš svojim izjavama izazvao bijes u Srbiji: ‘Nikad nismo bili nebeski narod, Kosovo nije naše i nebitna smo točka na karti svijeta’
Komentari

Komentari