Petak, 29 svibnja, 2020

Zločinac iz Rijeke koji je već robijao zbog ubojstva sada je silovao ženu: “Nisi ti još vidjela zvijer, ne znaš ti što je prava opasnost”

U Rijeci je započelo, za javnost zatvoreno, suđenje Zvonku Đantaru (56) zbog optužbe da je silovao i prijetio ženi (32) čiji je otpor slomio prijetnjom ubojstvom, a prije samog silovanja ju je duže vrijeme zlostavljao, prijetio joj i psihički mučio.


Zvonka Đantara tereti se za kaznena djela silovanja, prijetnje i nametljivog ponašanja, a iako se o detaljima suđenja ne zna mnogo, poznato je da se on izglasio nevinim, tj. rekao je kako se ne osjeća krivim.

Đantar je u istražnom zatvoru od travnja prošle godine kada je i uhićen, a tijekom tog vremena je okončana istraga te podignuta optužnica protiv njega.

Prijetnje smrću i psihičko mučenje
Po zaprimanju kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske Županijsko državno odvjetništvo je utvrdilo da je Đantar u veljači 2018. godine izvršio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem nad 32-godišnjom ženom na način da je slomio njezin otpor prijetnjom ubojstvom. Od veljače pa do kraja travnja 2018. godine u više navrata joj je prijetio silovanjem, premlaćivanjem i ubojstvom nje i članova obitelji zbog čega je oštećenica dulje vrijeme trpjela jaki strah.

Od veljače do kraja travnja 2018. Đantar je ženu pratio, uhodio, dolazio joj ispred kuće te zahtjevao da ona s njim stupi u intimnu vezu što je ona sustavno odbijala. Žrtva je od samog početka iskazivala snažnu uznemirenost njegovim ponašanjem, a sve se pogoršalo kada joj je počeo prijetiti da će je ubiti ako ne pristane biti u intimnoj vezi s njime.

Đantar je prema svjedočenju žrtve sam o sebi govorio kao o osobi koja je već ubila jednu obitelj te joj je rekao “da ni ne zna što je prava opasnost, da još nije vidjela zvijer, prijetio da će je razbiti, ubiti, da će završiti na hitnoj, da će ubiti njezinu obitelj pritom joj govoreći da ima i oružje.”

Iako je žrtva stalno odbijala njegove nasrtaje, on nije prestajao pa ju je počeo opsjedati i porukama koje je slao na njen mobitel, inzistirao je na izlascima, svakodnevno ju je čekao na mjestim na kojima je znao da će ju moći sresti, zaustavljao ju je na ulici, a kada je pokušavala pobjeći zapriječio bi joj put vozilom. Osim toga je zahtjevao i da krade po trgovinama za njega te da radi kao prostitutka koju bi on podvodio.

Skupila hrabrost i tražila pomoć

Žrtva je na kraju zatražila pomoć prijavivši težak slučaj silovanja, učestalih prijetnji i konstantnog uhođenja.

Vrhovni sud je u obrazloženju žalbe koju je Đantar uložio zbog produljenja istražnog zatvora naglasio činjenicu kako na “okrivljenika ranija osuđivanost na dugotrajnu kaznu zatvora nije utjecala da svoje ponašanje uskladi s pravnim poretkom. Utvrđenu opasnost ponavljanja zločina dodatno pojačava i način počinjenja na teret stavljenih mu kaznenih djela koji karakteriziraupornost, bezobzirnost i viši stupanj kriminalne volje u protupravnom postupanju naspram oštećenice”.

Već je bio osuđen zbog ubojstva na 20 godina

Prije 21 godinu Zvonko Đantar je u Rijeci ubio oca tadašnje djevojke, a sudilo mu se i za dva pokušaja ubojstva, pokušao je lišiti života i članove obitelji tadašnje djevojke. Pravomoćno je osuđen 2003. godine na tada maksimalnu kaznu zatvora u trajanju dvadeset godina. No, izašao je nešto ranije ali nije izdržao dugo na slobodi, na žalost, kako tvrdi tužitelj, ponovo je posegnuo za nasiljem, prijetnjama, silovanjem, piše Novi list. 

Komentari

Komentari