Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

“ZLOČIN IZ MRŽNJE”: Nećete vjerovati zbog čega Kanađaninu prijeti dugogodišnji zatvor!

Lipanj je bio mjesec LGTB zajednice što su službenici policijske postaje Zapadnog Vancouvera u Kanadi obilježili postavljanjem pješačkog prijelaza u duginim bojama ispred zgrade policije. “Pješački prijelaz u bojama Pridea bit će ovdje godinu dana kao dokaz naše posvećenosti prihvaćanju i promicanju različitosti i poštovanja”, izjavili su iz policije.

Međutim, tjedan nakon otkrivanja, zebra je “oskvrnjena” tragovima guma vozača četvrte generacije Forda Mustanga.

Prema policijskom izvještaju, osoblje koje se nalazilo u stanici čulo je glasno cviljenje guma koje se čulo ispred zgrade. Izašli su i vidjeli tragove spaljenih guma na zebri duginih boja, a vozilo je već bilo napustilo mjesto događaja.

U njihovoj izjavi za javnost koju je dao policajac Kevin Goodmurphy vozač Mustanga je “napravio gestu zločina iz mržnje na mjestu koje promiče upravo suprotno” te su tražili pomoć građana kako bi locirali Ford Mustang i uhvatili vozača. Zločin iz mržnje se inače u Kanadi i na zapadu općenito kažnjava dugogodišnjom zatvorskom kaznom, kao recimo u slučaju Kevina Crehana iz Bristola koji je slaninom ukrasio vrata džamije pa završio na robiji (umro je u zatvoru, navodno od predoziranja lijekovima koje mu je propisao liječnik).

No, premda se tragovi guma jasno vide na pločniku, snimka s video kamere baš i ne potvrđuje “zločin iz mržnje.”

Može se vidjeti kako Mustang staje na zebri, provjerava ima li prometa na glavnoj ulici, te bez zanošenja stražnjeg kraja skreće udesno.

Video nema zvuka, stražnji kotači Mustanga su prekriveni grmom biljke i ne primjećuje se da je riječ o agresivnom, mržnjom inspiriranom paljenju guma kao što to kazuje izvještaj policije.

Usto, ‘radnja’ traje manje od osam sekundi i ne čini se da je mogla uzrokovati ‘neprekidno škripanje guma’ kako je tvrdila policija.

CBC News izvještava kao je policija detektirala osumnjičenu osobu, ali ne otkrivaju njegov identitet kao ni optužbe s kojima je suočen, osim potvrde kako zasad istražuju tek “oštećenje posjeda ili stvari”.

Komentari

Komentari