Subota, 8 kolovoza, 2020

Zlatko Dalić prisjetio se finala: ‘Ujedinilo nas je to srebro, ali od njega nismo napredovali’

Prije točno godinu dana hrvatska je nogometna reprezentacija nastupila u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji u kojemu je izgubila sa 2-4 od Francuske, no usprkos tom porazu izabranici Zlatka Dalića ostvarili su najveći uspjeh u povijesti hrvatskog sporta, a koliko je taj rezultat značajan pokazao je i veličanstveni doček u Zagrebu dan nakon finala kada se autobus s reprezentativcima šest sati probijao od zagrebačke zračne luke do Trga bana Jelačića kroz stotine tisuća razdraganih navijača koji su “okupirali” prometnice kojima je autobus prolazio kako bi pozdravili svoje junake.

“Taj dan dočekali smo najrasterećeniji, najopušteniji, jer smo tako složili priču da smo došli u finale, da nema više tolikoga pritiska, kao protiv Nigerije ili protiv Danske, i da ćemo samo uživati u nogometu. Naravno da smo išli tražiti pobjedu, ali nismo si radili nikakav presing. Ulaznice za finale riješili smo dva dana prije utakmice, igrači su provodili vrijeme sa svojim obiteljima; i bili smo orni, spremni i jedva čekali finale”, prisjeća se za Večernji list izbornik Zlatko Dalić.

“Mi u Rusiji nismo bili ni svjesni da je poraz kod nas bio proslavljen kao pobjeda. Tek dolaskom u Hrvatsku vidjeli smo pravi značaj toga finala, i tek tada postali smo svjesni što smo napravili. Kada smo vidjeli tu euforiju, tu radost naših ljudi, zaboravili smo poraz u finalu. Iako, ja preko njega neću nikada prijeći, jer mogao si biti svjetski prvak i ući u povijest. A to bi bilo za vječnost”, kaže Dalić-

“Godina je brzo, prebrzo prošla, sve kao da je bilo jučer. Nogomet svaki dan traži novo dokazivanje, nove su utakmice, nove kvalifikacije. Ali, treba uživati u tim danima, i nikada ih ne zaboraviti. To je ipak povijest koja je svima nama ponos. A što je ostalo nakon srebra? Bilo je puno govora o novome stadionu, a on se sada više uopće ne spominje. Ako se to već nije počelo rješavati, onda je gotovo”, priča Dalić.

“Zajedništvo tko hoće, on to cijeni, to ga sigurno još drži. A da smo ga mogli iskoristiti bolje, mogli smo. Na euforiji srebra, tih emocija. Imao sam petnaest promocija svoje knjige na kojima je sve prštalo od emocija, ponosa, sreće, zadovoljstva. Ujedinilo nas je to srebro, ali od njega nismo napredovali”, poručuje Dalić.

A onda je progovorio i o povratku reprezentacije u Split.

“Stalno zagovaram zajedništvo, tu pozitivu i, naravno, da Hrvatska treba igrati u svim gradovima Hrvatske, i u Splitu. Nadam se da će do toga doći. Svi problemi moraju se rješavati razgovorom, jer to je jedini način, ali da reprezentacija igra u Splitu, to je sasvim normalno. To je i moja želja, daj Bože da se ispuni. Naravno da je publika iz Dalmacije i Hercegovine zaslužila gledati Hrvatsku u Splitu. Pa moraš ljudima koji prate Hrvatsku, iz Dubrovnika, Metkovića, Šibenika, Omiša, Zadra…, dati šansu da reprezentaciju gledaju u Splitu. A ne da moraju putovati u Zagreb, Slovačku, Ukrajinu ili u Budimpeštu da bi je vidjeli, to je apsurd”, zaključio je.

Komentari

Komentari