Nedjelja, 31 svibnja, 2020

ŽIVITE U NJEMAČKOJ? Ovo morate znati, od 1. travnja uvode se nova pravila

Od prvog travnja 2019. u Njemačkoj će se primjenjivati novi zakoni i pravila. Njemački mediji pišu, tko će dobiti više novca i što će se promijeniti za potrošače u nadolazećim tjednima. Osim toga, minimalna plaća za privremene radnike će se povećati u travnju ali i dalje ostaje na niskoj razini.

1. Zabrana vožnje dizelom u Stuttgartu sada je i konačno potvrđena.
Stariji dizelski motori koji nisu u skladu s Euro 5 normama o emisijama ispušnih plinova više nisu dopušteni. Kršenje zabrane će se kazniti novčanom kaznom od 80 eura.

Na taj iznos se mogu još zaračunati i pristojbe tako da bi da bi račun u konačnici bio 108,50 eura. Taj prekršaj neće biti upisivan u registar u Flensburgu.

Također neće biti dodatnih kontrola vozila osim ako vas ne uhvate u prebrzoj vožnji ili ako se pogrešno parkirate.

2. Od 1. travnja 2019. godine minimalna plaća za privremene radnike u zapadnoj Njemačkoj povećat će se za 3,2 posto na 9,79 eura. Ranije je bila 9,49 eura. Taj iznos ostaje isti u državama istočne Njemačke. Za 2019. godinu također je usvojena daljnja razina prilagodbe za privremene radnike: te će do 1. listopada 2019. minimalna plaća u industriji bit će povećana na 9,96 eura .

3. Svatko tko se mora zbog novog posla preseliti može uštedjeti na porezu. Osim troškova za posrednike, putne troškove ili troškove selidbe , porezni obveznici mogu odbiti i iznos za “ostale troškove selidbe”. Taj paušalni iznos povećat će se 1. travnja na 1.622 eura za oženjene osobe i 811 eura za samce.
Ako djeca ili drugi rođaci također preseljavaju s tom osobom , paušalni iznos se povećava za 357 eura. Također ako djeca trebaju u novoj školi pomoć pri učenju može se potraživati ​​do 2.045 eura.

4. Javni državni službenici se također mogu radovati povećanju plaća od travnja pa nadalje.
Dužnosnici mogu očekivati povećanje plaća od 3,09 posto. U 2020. godini plaća za državne službenike u Njemačkoj ponovno će se povećati, ovaj put za 1,06 posto, prenosi fenix

5. Njemačka od 1. travnja više ne proizvodi novčanice od 500 eura jer je i ostalih 17 nacionalnih središnjih banaka eurozone već u siječnju ove godine prestalo izdavati tu novčanicu.
Do 26. travnja 2019. godine ljubičasta novčanica može se dobiti od Bundesbanke i Austrijske narodne banke. S novčanicama koje su u opticaju može se plaćati bez problema.

6. Korisnici Congstara postat će korisnici Telekoma od 1. travnja.
Oko 4,5 milijuna Congstar kupaca će dobiti novog ugovornog partnera od 1. travnja. Kako je najavio mobilni operater, ugovori koji su nekada bili sklopljeni s Congstar GmbH, prepisani su matičnom društvu Telekom. Iako je Congstar uvijek bio podružnica Telekoma, sada mijenja “organizacijsku pripadnost” unutar tvrtke.
Prema davatelju usluga, osim ove čisto pravne konverzije za kupce, sve bi u početku trebalo ostati isto. Posebno pravo prestanka ne postoji zbog prilagodbe.

7. PayPal mijenja zaštitu svojih kupaca
PayPal je jedna od najpopularnijih usluga plaćanja putem interneta. S promjenom privatnosti do 29. travnja sada se mijenja i usluga online plaćanja. Za korisnike je posebno važno da se promijenila zaštita kupca.
PayPal zaštita kupaca osmišljena je kako bi zaštitila potrošače od lažnih trgovaca i nesigurnih transakcija. Do sada je PayPal odbio prihvatiti zahtjeve za zaštitom kupaca ako klijent nije odgovorio na zahtjeve PayPala u roku od najviše deset dana. Ovaj rok će sada biti ukinut prilagodbom GTC-a 29. travnja. Umjesto toga, PayPal želi biti fleksibilniji u budućnosti i primijeniti “rok primjeren pojedinačnom slučaju”.

8. Krajem travnja, Mallorca, poznato turističko odredište za milijune Nijemaca uvodi nova pravila ponašanja. Turisti se moraju  prilagoditi mnogo strožim pravilima ponašanja na Mallorci, a posebno na njihovoj najpoznatijoj plaži za partijanere.

“Sretni sati” s alkoholnim pićima ili pivom su od 1. travnja zabranjeni Pivski vrtovi moraju biti ograđeni i piće se više ne smije uzimati na ulici. Minimalna kazna je 2.200 eura za sve one koji ne budu poštivali nove propise.

9. Microsoft donosi novo ažuriranje za Windows 10 u travnju
Nakon što je Microsoft u više navrata morao zaustaviti posljednje ažuriranje sustava Windows 10 u listopadu 2018. nakon tehničkih problema, sljedeće bi ažuriranje trebalo uslijediti u travnju. Datum službenog objavljivanja još nije definiran. Kako se navodi, novo ažuriranje dolazi s novim svjetlijim dizajnom, koji se može odabrati u postavkama.

Fenix-magazin/DP/

Komentari

Komentari