Srijeda, 2 prosinca, 2020

Žene u crnom u Beogradu: “Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru”

U srijedu se u Beogradu organizira akcija “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru”. Kao svake godine, organizira je udruga Žene u crnom. U crnini i šutnji one će, kako stoji u priopćenju, od 12 sati na Trgu Republike podsjetiti na zločine.

“Žao nam je što zbog epidemioloških mjera ove godine nećemo prisustvovati komemoraciji u Vukovaru. I ovom prilikom izražavamo suosjećanje i solidarnost s obiteljima žrtava, građankama i građanima Vukovara”, poručile su u priopćenju.

U nastavku podsjećaju na granatiranja Vukovara od strane JNA, ali i na to da su brojni Beograđani tenkove pratili cvijećem.

u ratu… Ubijeno je više od 1000 civila, ranjeno je više od 25.000 ljudi, dok je više tisuća bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica prošlo kroz logore u Srbiji. Za zločine urbicida, za osnivanje logora, ubijanje i mučenje hrvatskih zarobljenika/ca u Srbiji još uvijek nitko nije odgovarao, što ukazuje na kontinuitet nekažnjivosti”, pišu potom.

Žene u crnom objavile zahtjeve

“Povodom 29 godišnjice zločina u Vukovaru, država Srbija i njene institucije dužne su da:

Utvrde odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru.

Utvrde punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, prenosi N1

Pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Uvaže zahtjev Žena u crnom i Art klinike, koji je potpisalo više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima i podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim obiteljima.

Pokrenu zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima”, stoji u priopćenju.

“Ako se država Srbija ne suoči s teretom zločina u prošlosti, građanke i građani Srbije će i dalje biti taoci politike koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja opravdavati rat i ratne zločine. Istina o zločinima počinjenim u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka ne smije biti sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršitelji ne smiju izbjeći moralnu, političku i kaznenu odgovornost. To je preduvjet pravednog mira i regionalne stabilnosti”, pišu Žene u crnom.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> Šefica Komisije: Imam dobre vijesti za Hrvatsku! To su osobito dobre vijesti za radnike i firme
>>> Kolone IMIGRANATA preplavile Gorski kotar: naoružani pljačkaju planinare, slučajne prolaznike, provaljuju u vikendice…
>>> SVI SMO BILI U ZABLUDI: Eksplozivno otkriće o koroni! Iz Italije je stigla vijest koja mijenja sve…
>>> Glumila je Ivanu u ‘Lud, zbunjen, normalan’, a seriju je napustila zbog šokantnog razloga
>>> (VIDEO) ŠKORO SE ISPRIČAO JAVNOSTI, nećete vjerovati zbog čega!
Komentari

Komentari