wikimedija

Žena dobila otkaz nakon što se odbila cijepiti: ‘Nisam antivakserica, ali…’

Podijeli

Konobarica iz New Yorka kaže kako otpuštena s posla nakon što je odbila primiti cjepivo Covid-19 zbog bojazni kako bi to moglo utjecati na njezine šanse da zatrudni

Bonnie Jacobson (34) iz New Yorka rekla je da je u ponedjeljak izgubila posao u brooklynskoj gostioni Red Hook nakon što je odbila cijepiti se jer je zabrinuta kako bi cjepivo moglo utjecati na plodnost, prenosi Mirror..

Bonnie kaže  kako su ona i njezin suprug nedavno počeli pokušavati dobiti dijete, no to su morali odgoditi nakon što je izgubila posao zbog pandemije koronavirusa.

‘Nisam antivakser, ali…’

Bonnie tvrdi da nije anti-vakser, ali  misli kako još uvijek nedostaje istraživanja o tome kako cjepivo utječe na trudnice.  Bonnie Jacobson iz Brooklyna rekla je da je u ponedjeljak neočekivano dobila otkaz, nekoliko dana nakon što je izrazila zabrinutost kako cjepivo utječe na plodnost.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u tijeku su klinička ispitivanja kako bi se procijenio rizik od cjepiva Covid-19 kod osoba koje su primile cjepivo i naknadno zatrudnile. Centar je rekao da i Pfizer i Moderna u kliničkim ispitivanjima prate ljude koji su zatrudnjeli.

“Iako u potpunosti podržavam cjepivo i razumijem njegovu važnost, vjerujem da je mora biti stvar  osobnog izbora”, rekla je Bonnie u e-poruci šefovima. Rekla je da je otpuštena nekoliko dana nakon što se usprotivila obveznom cijepljenju osoblja, prenosi Danas.hr

Promijenili politiku, dopuštaju izimnke

No, vlasnik gostione  Red Hook Billy Durney rekao je da restoran provodi svoju politiku koja zahtijeva da se svo osoblje cijepi . Durney je dodao da je politika revidirana kako bi se napravila iznimka za osoblje kojem je zabranjeno uzimanje cjepiva zbog “osobnog zdravlja ili invaliditeta”. Priznao je da se sa situacijom s smijenjenom konobaricom moglo drugačije postupati.

Agencija ne vidi problem u zahtijevanju cijepljenja

“Jednom kada je država New York dopustila radnicima u restoranima da prime cjepivo Covid-19, mislili smo da je ovo savršena prilika da napravimo plan kako bismo zaštitili naš tim i goste”, rekao je Durney za New York Times.

Bonnie je rekla da ne želi svoj posao natrag, ali pokreće to pitanje u nadi da će tvrtke drugačije pristupiti cijepljenju.

Američko Povjerenstvo za jednake mogućnosti zapošljavanja, koje nadzire zakone o diskriminaciji na radnom mjestu, u prosincu je izdalo smjernice koje omogućuju tvrtkama da od zaposlenika zahtijevaju cijepljenje. Pozvao je tvrtke da pruže “razumne opcije” osobama s invaliditetom.

Komentari

Najnovije