Nedjelja, 12 srpnja, 2020

ZEMLJINO MAGNETSKO POLJE OTIMA SE KONTROLI: Kreće se brzo i gura Sjeverni pol bliže Sibiru, nitko nije siguran zašto

Čini se kao da se Zemljino magnetsko polje, koje je osnova za globalne navigacijske sustave, otima kontroli, pa gura Sjeverni pol bliže Sibiru

Zemljino magnetsko polje, osnova za suvremene globalne navigacijske sustave, stalno je u nekom stanju promjene. Kako piše RT, čini se kao da se otima kontroli, tako da gura Sjeverni pol bliže Sibiru, a nitko nije siguran zašto se to događa.

Međutim, znanstvenici ne znaju uzrok brzog pomicanja magnetskog polja.

Ubrzano kretanje magnetskog pola

Sjeverni magnetski pol prošle je godine prošao preko Međunarodne datumske granice brzinom od 55 kilometara godišnje, što je tri puta brže nego što se kretao prije 1990-ih.

Sad kada se nalazi na istočnoj polutki, udaljava se od Kanade i približava se Sibiru.

Znanstvenici misle da bi brzi mlaz tekućeg željeza ispod Kanade mogao biti odgovoran za kretanje pola, slabeći magnetsko polje i dopuštajući Sibiru da privuče pol.

Potrebno ažuriranje Svjetskog magnetskog modela

Općenito, Svjetski magnetski model (WMM) ažurira se u petogodišnjim intervalima kako bi suvremena navigacija pratila promjene u Zemljinom magnetskom polju. Trebao se ažurirati 2020. godine, no do 2018. toliko se poremetio da potrebno hitno ažuriranje.

Istraživači iz British Geological Survey i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), rade na popravljanju WMM-a koristeći podatke od zadnje tri godine, uključujući i puls iz 2016. godine koji je odbacio točnost njihova zadnjeg modela.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ‘SLUŠA CECU, HALIDA I MERLINA, ALI JEDNOG PJEVAČA NE VOLI’: Ibrahimović nije htio čuti za balkansku megazvijezdu
>>> IZLUDIO POLICIJU: Okružila ga interventna, a tad je napravio izuzetno glup potez: ‘Idiote bolesni, diži ruke gore!’
>>> OTKRIVENI JEZIVI DETALJI: Mesar raskomadao poznatog biznismena pa pozvao ženu: ‘Dođi, sve sam sredio’
Komentari

Komentari