FaH

Hrvatski poslodavci okreću se iranskoj radnoj snazi u borbi s nedostatkom radnika

I dok je Hrvatska zbog negativnih demografskih trendova suočena s manjkom radne snage, čini se da hrvatski poslodavci namjeravaju doskočiti tom problemu sa zapošljavanjem Iranaca. Naime, kako piše Glas Slavonije, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je prema preporuci ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića otvorio službene kontakte s “relevantnim iranskim institucijama u području zapošljavanja”.

Nakon boravka prve delegacije poslodavaca, članova HUP-a, u Iranu gdje su bili u potrazi za radnicima, iz HUP-a tvrde kako u Iranu na tržištu rada postoji više od tri milijuna raspoloživih radnika raspoloživih, u svim djelatnostima i svih profila. Majstori u tehničkim zanimanjima dodatno su trenirani za obrazovanje učenika u specijalnom trening-centru u Teheranu. Također, majstori se kroz praktičan rad na sustavima renomiranih proizvođača poput Boscha, Siemensa, Samsunga, LG-a itd., pripremaju za daljnje obučavanje učenika, a godišnje kroz takav sustav certifikate za rad dobije oko 600 tisuća učenika. Tako obučene radnike koriste i spomenute tvrtke te Samsung i LG, piše Glas Slavonije.

Spremni otvoriti ured u Teheranu za selekciju

U HUP-u ističu da je “za potrebe zapošljavanja radnika iz Irana u Hrvatskoj, iranska Vlada je spremna otvoriti i financirati ured u Teheranu koji bi radio na selekciji i slanju radnika u Hrvatsku”, a Iranci su spremni doškolovati i trenirati radnike ovisno o našim potrebama i traženim kompetencijama kako bi nam u potpunosti odgovarali.

S prvih 40 radnika već su obavljeni razgovori, a poziv za rad u Hrvatskoj odmah je dobilo šestero radnika koji će raditi u građevinskom sektoru. Također je zaključeno da su radnici s kojima su obavljeni razgovori prihvatljivo obučeni za zanimanja za koja su obrazovani te da bi plaće i uvjeti rada za te radnike mogli biti prihvatljivi poslodavcima u Hrvatskoj.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> SIN ČETNIČKOG ZLIKOVCA NAJAVLJUJE RAT! ‘Protivnik mi je Hrvat, kud ćeš bolje… Nokautirat ću ga usred Beograda!’
>>> FRANJO VARGA ZAPRIJETIO: ‘Neću robijati za druge, imam informacije koje mogu srušiti ovu Vladu’
>>> BRANITELJI SLAVE, NIŠTA OD GRADNJE KAMPA ZA MIGRANTE! ‘Ministar nam je poslao pismo – pročitajte ga! Zbog našeg je pritiska odustao’
>>> SAD SE PRAVE LUDI: Porfirije – Odluka o Stepincu isključivo je stvar Katoličke crkve
>>> ZA POTREBE JEDNOG ISTRAŽIVANJA, SRBE SU PITALI TKO SU IM NAJVEĆI NEPRIJATELJI U UNIJI: Njihov odgovor neće vas iznenaditi
KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!