Subota, 11 srpnja, 2020

Željko Komšić završio u bolnici

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog teške upale pluća završio je u bolnici, javlja Dnevni avaz.

Komšić je hospitaliziran danas u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zbog daljnjih pretraga i liječenja.

Kako doznaje Avaz, šef Demokratske fronte već nekoliko dana nije dolazio na posao. Nije poznato koliko dugo će ostati u bolnici.

Tko je Željko Komšić


Željko Komšić već je godinama crvena krpa za Hrvate u Bosni i Hercegovini odane politici HDZ-a BiH. U dva je mandata bio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a sada najavljuje novu kandidaturu za izbore koji će se održati na jesen

Upravo njegov osmogodišnji mandat u Predsjedništvu BiH, od 2006. do 2014. godine, bio je i još uvijek je predmetom kontroverzi. Iz HDZ-a BiH, ali i iz većine drugih stranaka s hrvatskim predznakom u toj zemlji, osporavali su mu legitimitet, odnosno pravo da zastupa Hrvate jer je na dužnost izabran glasovima Bošnjaka. Komšića to nije previše uzbuđivalo te je lakonski odmahivao rukom i poručivao da ne namjerava zastupati samo Hrvate, nego sve građane BiH.

Upravo zbog Komšića hrvatska politika u Bosni i Hercegovini, potpomognuta službenim Zagrebom, želi izmijeniti izborni zakon koji bi onemogućio pripadnicima brojnijeg bošnjačkog naroda da izabiru političke predstavnike Hrvatima. Zasad se ti pokušaju odbijaju o zid ideje takozvane građanske države.

Riječ je o politici čiji je Komšić jedan od glavnih zagovornika, a u konačnici joj je cilj uklanjanje svih etničkih barijera u zemlji te uvođenje sustava u kojem bi stranke bile multietničke, bosanske, a vrijedilo bi pravilo jedan čovjek – jedan glas.

Kritičari takvog pristupa, uglavnom svi predstavnici hrvatskog i srpskog naroda u BiH, tvrde da se radi o prikrivenom konceptu bošnjačkog unitarizma iz političkog Sarajeva jer bi Bošnjaci, kao najbrojniji narod u zemlji, imali najveću korist od njega.

Najavljena kandidatura Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao zagovornika bosanske multietničnosti na račun Hrvata, sigurno će produbiti jaz između hrvatske i bošnjačke politike, a Hrvati ga većinom smatraju izdankom potonje.

Sarajlija, bosanski patriot, katolik

Komšić je rođenjem sarajevski Hrvat i politički se vješto koristi tom činjenicom. No sam je više puta isticao da je bosanski patriot i katolik. Kršten je, ali nije vjernik. Navodno ne posjeduje hrvatsku putovnicu, kao većina naših sunarodnjaka u BiH. Diplomirani je pravnik, ali nikad nije radio u struci.

Veliki ugled među Bošnjacima Komšić je stekao tijekom opsade Sarajeva, kad se istaknuo u borbama za obranu grada. Dobitnik je i Zlatnog ljiljana,najvišeg ratnog priznanja Armije BiH.

Nakon rata politički se aktivirao u Socijaldemokratskoj partiji (SDP), u kojoj je brzo napredovao. Obnašao je dužnost zamjenika gradonačelnika Sarajeva, načelnika općine Novo Sarajevo, a bio je i veleposlanik u Beogradu. Dužnost veleposlanika je napustio nakon što je Alijansa za promjene izgubila izbore. Zbog toga ga se doživljava kao čovjeka od riječi.

Prvi je neposredno izabrani načelnik neke općine u BiH u kojoj narod kojemu, barem nominalno, pripada čini apsolutnu manjinu. Komšić je, naime, 2004. godine uvjerljivo pobijedio na izborima za načelnika općine Novo Sarajevo, u kojoj živi malo Hrvata.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Na današnji dan 1992. godine započela je jedna od najtežih bitki hrvatske vojske
>>> NAŠO SE U DVORIŠTU OBITELJSKE KUĆE: Pakistanskog migranta izudarao metalnom cijevi
>>> Partizani su prema Mađarima u bivšoj Jugoslaviji počinili zastrašujući genocid
>>> Hrvatski poduzetnik iz Viteza teško pretučen!
Komentari

Komentari