Ponedjeljak, 20 siječnja, 2020

Zelenskij želi na ukrajinskim parlamentarnim izborima učvrstiti vlast

Tri mjeseca nakon što je pobijedio na ukrajinskim predsjedničkim izborima, bivši komičar Volodimir Zelenskij nada se da će njegova stranka pobijediti na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju i učvrstiti njegovu vlast, javljaju svjetske novinske agencije.

Zelenskij se nada da njegova stranka Sluga naroda, nazvana po sitcomu u kojemu je glumio predsjednika, može osigurati kontrolu u parlamentu zahvaljujući gnjevu javnosti zbog korupcije i niskog životnog standarda u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja.

Ankete pokazuju da je to moguće, jer je ona najpopularniji politički pokret u zemlji.

Četrdesetjednogodišnji glumac bez prijašnjeg političkog iskustva šokirao je Ukrajinu u travnju postavši najmlađim postsovjetskim čelnikom.

On trenutačno dijeli vlast s vladom i zastupnicima koji su većinom odani njegovom prethodniku Petru Porošenku.

“Moći ćemo sastaviti normalni parlament s pravim profesionalcima”, rekao je Zelenskij u video obraćanju u utorak, a prenosi AFP.

Između 42 i 52 posto Ukrajinaca koji su već odlučili kome će dati potporu na izborima, rekli su da je njihov izbor stranka Sluga naroda, pokazuju ankete.

Tkogod pobijedi na izborima naslijedit će zemlju koja je u središtu spora između Zapada i Moskve zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i njezine uloge u sukobu na istoku Ukrajine, u kojemu je izgubilo život 13.000 ljudi u zadnjih pet godina.

Međutim, raširena korupcija najviše muči Ukrajince, čak više od sukoba u Donbasu i odnosa s Rusijom.

Zelenskij i njegova nova vlada također će morati provesti reforme dogovorene s međunarodnim donatorima kako bi osigurali milijarde dolara novih zajmova i održali gospodarstvo stabilnim.

Jedna od njegovih prvih odluka nakon što je preuzeo dužnost bila je da se iseli iz zgrade u kojoj su stolovali bivši predsjednici, što je označilo simboličan prekid sa starom politikom – baš kao što je učinio njegov fiktivni predsjednik iz televizijske serije.

Irina Bekeškina, direktorica Zaklade za demokratske inicijative sa sjedištem u Kijevu, izjavila je da je Zelenskij “san” za birače, ali da nije jasno kakva će biti stvarnost.

San je da će “ta stranka biti  potpuno drugačija od bivše političke elite. Da će Sluga naroda stvarno služiti narodu”, kazala je.

‘Apsolutno novi ljudi’

Parlamentarni izbori bili su predviđeni za listopad, ali je Zelenskij odmah po preuzimanju dužnosti sazvao prijevremene izbore kako bi učvrstio svoju vlast.

Očekuje se da će ti izbori promijeniti sastav parlamenta u kojem sada dominira stranka Zelenskijevog prethodnika Porošenka.

“To će biti apsolutno novi ljudi”, rekla je Bekeškina za AFP. “I to je ono što birači žele.”

Još jedan protusistemski političar, rock zvijezda Svjatoslav Vakarčuk, također se nada dobrim rezultatima na izborima. Njegovoj nedavno osnovanoj stranci Golos raste popularnost i mogla bi ući u parlament. Ankete joj daju između četiri i devet posto.

Ukupno 225 od 424 člana parlamenta bira se sa stranačkih lista, dok se ostali izravno biraju. Izborni prag za ulazak u parlament je pet posto.

Nedostatak iskustva

Proruska stranka Oporbena platforma – Za život druga je najpopularnija u ispitivanjima javnog mišljenja koja joj daju 14 posto potpore birača.

Član stranke Viktor Medvedčuk, koji tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin kum njegovoj kćeri, mogao bi se vratiti u parlament nakon dugog odsustva.

Porošenkova stranka, koja je nakon ‘makeovera’ preimenovana u Europsku solidarnost, i stranka bivše premijerke Julije Timošenko imaju do devet, odnosno do sedam posto potpore.

Iako neki analitičari strahuju da bi mogao nastati kaos zbog neiskusnih zastupnika u novom sazivu parlamenta, mnogi Ukrajinci se nadaju novim licima.

“Iskustvo nije glavna stvar, nedostatak iskustva u korupciji je važniji”, kaže Valentin, radnik u tvornici u Kijevu koji planira glasati za Zelenskijevu stranku.

(Hina) fah

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!