Srijeda, 3 lipnja, 2020

ZEKANOVIĆ UPUTIO ZAHTJEV VLADI: Prosvjednom notom hitno osudite rehabilitacije i veličanja četništva u Srbiji

Saborski zastupnik Hrasta – Pokreta za uspješnu Hrvatsku Hrvoje Zekanović uputio je tijekom današnjega dana Zahtjev Vladi Republike Hrvatske za upućivanje Diplomatske note Republici Srbiji. U zahtjevu zastupnik Zekanović iznosi svoj stav, kojim ističe da je nedopustivo da Vlada Republike Hrvatske mirno gleda, ignorira i ništa ne poduzima vezano uz rehabilitaciju četništva u susjednoj Republici Srbiji.

Naime, na desecima mjesta u Srbiji, među kojima i u glavnom gradu Beogradu, na fasadama brojnih građevina nalaze se “murali” koji prikazuju i veličaju četničke zločince iz Drugog svjetskog rata. Najčešće su prikazani Momčilo Đujić i Draža Mihajlović koji su odgovorni za najgore zločine nad hrvatskim narodom u Drugom svjetskom ratu. Ovakvo ponašanje vlasti u Srbiji je u suprotnosti sa svim tekovinama na kojima se gradila i danas postoji moderna Europa i svijet”.

U zahtjevu kojega je uputio Vladi RH zastupnik Zekanović je iznio kako smatra kako “politika Republike Hrvatske dugoročno mora težiti uspostavi kvalitetnih diplomatskih odnosa između naših država što podrazumijeva gospodarsku i mnoge druge oblike suradnje, međutim, to se ne može dogoditi dok Republika Srbija jasno ne osudi četničku i velikosrpsku politiku koja želi ugroziti hrvatski narod i Republiku Hrvatsku.”

Na osnovu gornjih tvrdnji, stoji u Zahtjevu, zastupnik Hrasta i zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske da preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova žurno uputi oštru diplomatsku notu Republici Srbiji sa zahtjevom za uklanjanje navedenih “murala”. Također inzistira da se o svemu obavijesti i Europska komisija s obzirom da je Srbija započela pregovore o pristupanju Europskoj uniji, a ovakvo ponašanje je duboko u suprotnosti s njezinom politikom. Zastupnik Zekanović je u svom zahtjevu zahtijevao da se i po drugim pitanjima rehabilitacije zločinačkog četničkog pokreta u Srbiji poduzmu odgovarajuće diplomatske mjere.

Anto Pranjkić/ Priznajem.hr

Zahtjev za upućivanje DIPLOMATSKE NOTE Republici Srbiji.

Nedopustivo je da Vlada Republike Hrvatske mirno gleda,…

Objavljuje Hrvoje Zekanović27. travnja 2018

Komentari

Komentari