Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Zekanović – ‘Spreman sam za Klub s Hasanbegovićem i Glasnovićem’

Veliko preslagivanje na desnici nakon raskola u stranci Nezavisni za Hrvatsku

»Ne mislim ih više moliti da me prime u Klub, ali moj je stav zajedništvo našeg političkog spektra. Možda će me netko od njih konačno nazvati, ja sam spreman za suradnju«, poručuje Hrastov zastupnik, piše NoviList.hr u svom tiskanom izdanju.

Raskol u stranci Neovisni za Hrvatsku mogao bi najesen dovesti do formiranja novog saborskog Kluba u kojem bi bili Zlatko Hasanbegović, Željko Glasnovići i Hrvoje Zekanović. Za očekivati je da Bruna Esih nakon političkog razlaza s Hasanbegovićem više neće biti s njim u Klubu, piše NoviList.hr

Hasanbegović je, doduše, i dalje član ove stranke, ali to vjerojatno neće još dugo biti tako. Glasnović je nestranački zastupnik, ali se u političkim kuloarima nagađa da će se u
Saboru naposljetku opredijeliti za nastavak suradnje s Hasanbegovićem. Hrastovac Zekanović, pak, nema Klub nakon što je napustio HDZ-ov i jako je zainteresiran da se negdje smjesti. Kad bi njih troje doista osnovali Klub, bila bi to ne samo tehnička nego i politička činjenica, jer bi značilo da su se Hrvatski suverenisti, kojima pripada Zekanović, spojili s barem dijelom Neovisnih za Hrvatsku. Do toga nije došlo prije izbora za Europski parlament, a pokazuje se da je toi vjerojatno glavni razlog potresa unutar Neovisnih za Hrvatsku. Nadalje, budući da su Hrvatski suverenisti već izrazili podršku predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori, ako će Zekanović i Hasanbegović imati zajednički Klub bio bi to signal da bi i potonji to mogao učiniti. Dakle, na političkoj desnici ponovno se događaju podjele, ali je na vidiku i udruživanje.

Hasanbegović je još uvijek suzdržan. On, za razliku od Brune Esih, nije dosad iznio svoju verziju raskola, a ne želi govoriti niti o svojim političkim planovima.

– Što će biti u Saboru znat ćese najesen, a o predsjedničkim izborima neću se očitovati prije nego što budu raspisani, rekao je Hasanbegović Novom Listu.

Glasnović je u Americi, a Domagoj Bešker, koji je do ponedjeljka bio glavni tajnik Neovisnih za Hrvatsku, a sada je na Hasanbegovićevoj strani, ne uspijeva s njim stupiti u kontakt. — Ne javlja se, isključio je mobitel. Kad se Glasnović vrati u Hrvatsku, izvijestit će javnost o svojim stavovima, kazao je Bešker.

Hrastov zastupnik Zekanović ističe da nitko još nije s njim razgovarao o formiranju novog Kluba, ali on je apsolutno tome sklon. — Nitko me odnjih nije zvao i ne znam koje su njihove političke namjere. No, ja sam već ranije molio njih troje da me prime u Klub, ali nisu to htjeli. Na europskim izborima se pokazalo da im odluke nisu racionalne. Aktivan sam u Saboru i kao samostalan zastupnik, a Klub bi mi otvorio velike mogućnosti. Ne mislim ih više moliti, ali moj je stav zajedništvo našeg političkog spektra. Možda će me netko od njih konačno nazvati, ja sam spreman za suradnju i to bezuvjetno, poručuje Zekanović.

Velimir Bujenec nije želio izravno komentirati tvrdnju Brune Esih iznesenu u intervjuu za Novilist da je upravo on potaknuo sukob u Neovisnima za Hrvatsku.

— Žao mi je Brune, nije joj lako. Svjestan sam da prolazi teške trenutke, a i sama je za sebe u tom razgovoru rekla da je izbezumljena. Umjesto da se bavi Plenkovićem i Pupovcem, meta joj je Hasanbegović. Trebala me je poslušat i izaći na europske izbore zajedno s gospođom Ružom Tomašić, suverenistima i Marijanom Petir i uzeti tri man-
data. Bojala se da Ruža ne dobije više od nje, a sada se boji Zlatka Hasanbegović, rekao je Bujanec NovomListu.

Doznajemo da će se podijeliti i Klub Neovisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Svoj će Klub udbuće imati Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjići Ana Ledeter,
a Bruna Esih i Krešimir Kartelo, koji je potpredsjednik skupštine, ostat će bez Kluba.

Komentari

Komentari