Nedjelja, 27 rujna, 2020

ZEKANOVIĆ: “Skandalozno je da nemaju svi pravo glasa! To bi se riješilo elektronskim glasovanjem, ali to ne žele jer bi izgubili izbore!”

Na parlamentarnim izborima borit će se i za glasove Hrvata u iseljeništvu. No, ove godine u nekim zemljama glasanje je upitno zbog koronakrize. Kanada Hrvatskoj nije dala suglasnost za organizaciju izbora na svom teritoriju, a to će vjerojatno učiniti još četiri zemlje.

Zasad 16 zemalja planira dopustiti glasovanje Hrvatima – Argentina, Australija, Bugarska, Danska, Japan, Kosovo, Norveška, Slovenija, Ukrajina. Odluku tek trebaju donijeti 22 zemlje, a četiri će vjerojatno odbiti suglasnost.

”Zasad su Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Irska i Nizozemska rekli da vjerojatno neće dati suglasnost. DIP je objavio da je zadnji rok za to 20. lipnja zbog tehnike pripreme i slanja materijala na biračka mjesta diljem mjesta”, rekla je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

Portal dnevno.hr uputio je pitanje saborskom zastupniku Hrvoju Zekanoviću (Hrvatski suverenisti, DP Miroslava Škore) za komentar, a on je već prije mjesec dana u Saboru upozorio na neregularnost izbora s obzirom da Vlada nije omogućila svim državljanima mogućnost glasanja.

Zekanović smatra da je “skandalozno” što nemaju svi pravo glasa, a što je uspjeh demokracije za koju smo se izborili u ratu.

Komentari

Komentari