Četvrtak, 24 rujna, 2020

Zekanović: “Povucite tužbu! Živkoviću, hvala ti a nas sve skupa treba biti sram”

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) pozvao je u srijedu nadležne institucije da se povuče tužba i zaustavi sudski progon Marijana Živkovića, vukovarskog branitelja i oca dvojice poginulih vukovarskih heroja, Marka i Nikole.

Ponovljeni sudski postupak protiv Živkovića počeo je proši tjedan na Općinskom sudu u Vukovaru, tereti ga se za razbijanje dvojezične ploče u Vukovaru u jesen 2013. godine.

Zekanović iz Hrvatskog sabora poručuje da cijeli postupak mora biti odbačen jer su razbijene ploče postavljene protuzakonito i protuustavno. Navodi i kako postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru nije u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kako nije doprinijelo razumijevanju, solidarnosti i snošljivosti, dijalogu između hrvatskog naroda i manjina.

Poručio je i kako retroaktivno treba poništiti sve presude po kojima je osuđeno 30-ak branitelja koji su “štitili ustavno-pravni poredak” uklanjajući protuustavno i protuzakonito postavljanje  ploče.

“Marijane Živkoviću, hvala ti za ono što si napravio, a nas sve skupa treba biti sram”, izjavio je Zekanović.

Živkovića je sud u Vukovaru u prvostupanjskom postupku 2016. oslobodio, ali se na presudu žalilo Državno odvjetništvo. Slučaj je prebačen na sud u Pulu, gdje je sutkinja odbacila psihijatrijski nalaz sudskog vještaka koji je korišten u prvostupanjskom postupku i slučaj vratila na ponovni postupak u Vukovar.

O Ponošu i Kotarcu

Nikola Grmoja (Most) referirao se na konferenciju direktora Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša na kojoj je objavio snimku prijetnji koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje.

Kotarac ga je kontaktirao u travnju kao člana saborskoga Antikorupcijskog vijeća i izvijestio o prijetnjama koje dobiva od HNS-ovog kadra Ponoša, nakon čega je Grmoja postavio zastupničko pitanje resornom ministru Ćoriću i premijeru Plenkoviću, ali odgovor nije dobio ni nakon gotovo šest mjeseci unatoč Poslovniku koji za odgovor predviđa rok od 30 dana.

Najavio je da će u četvrtak, na Antikorupcijskom vijeću, pokrenuti to pitanje, a vladajućima je poručio da priča s Ponošom nije završena pozivom da podnese ostavku, “Niste time zaključili tu priču, sada otvaramo priču svega što ste radili u Fondu, ali i odgovornosti samog ministra i premijera za činjenicu da su bili upoznati i s prijetnjama i da nisu ništa poduzeli”, rekao je Grmoja.

Predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću spočitnuo je da nije inzistirao na odgovoru, odnosno poslao požurnicu.

Jandroković uzvraća da svaki put, kad se steknu uvjeti pošalje požurnicu, ali da ne postoji način na koje može natjerati bilo koga da mu odgovori. Istaknuo je i kako aktualna Vlada odgovara dosta intenzivno na zastupničke upite čiji je broj značajno povećan. Vlada je odgovorila na 90 posto pitanja, od recimo 1200, odgovoreno je na 1100, ali požurnicu sam poslao.

Taj odgovor Grmoju nije zadovoljio, pa je Jandrokoviću uzvratio kako je priznao da Vlada krši zakon, a da on kao predsjednik Sabora ne možete učiniti ništa. Kao odgovoran čovjek, istog trenutka biste dali ostavku, sugerirao mu je Grmoja, a Jandroković uzvratio: “Razmislit ću o tome!”

Komentari

Komentari