Četvrtak, 28 svibnja, 2020

ZEKANOVIĆ JEDNOM REČENICOM UNIŠTIO PUPOVCA: SDSS ima uvjet za podržavanje zakona o nestalima

Saborski zastupnici u četvrtak su u raspravi podržali prijedlog Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu te od Srbije zatražili da Hrvatskoj konačno preda sve informacije o nestalim osobama i mjestima masovnih grobnica kao posljedicama velikosrpske agresije, a iz Mosta su od hrvatske Vlade zatražili da time Srbiji uvjetuje nastavak pregovora o članstvu u EU.

Nije izostala ni izjava Milorada Pupovca predsjednika Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a. Naime, Pupovac je rekao kako bi u SDSS-u mogli podržati zakon kada bi bio proširen tako da obuhvati ne samo hrvatske državljane, nego i one koji u tom trenutku nisu bili državljani ili nisu regulirali hrvatsko državljanstvo, ali su živjeli na području RH, ili su se u ratnim okolnostima zatekli na hrvatskom području, prenosi Direktno.hr 

“Čini mi se iznimno važno da se podaci, koji postoje i razlike koje postoje u pogledu broja između Republike Hrvatske i Republike Srbije, pokušaju usuglasiti, da se način evidentiranja također pokušava usuglasiti”, kazao je Pupovac.

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a Pupovcu je poručio kako bi bilo bolje da svog mentora Vučića pita za dokumente o nestalima koje Beograd ne želi predati Hrvatskoj.

“S obzirom da se s Aleksandrom Vučićem redovito sastaje, a svoju politiku koordinira s onom iz Beograda, mogao bi Pupovac jedan svoj izlet u Srbiju iskorisiti da u Hrvatsku vrati dokumentaciju o nestalim građanima, branitelja i civila.  Pupovčeve izjave su inače skandalozne tako da ova još jedna u nizu nikoga ne iznenađuje,” rekao je Hrvoje Zekanović za portal Direktno.hr 

Podsjetimo, Hrvatska trenutačno traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata. Ključna zapreka rješavanju pitanja nestalih hrvatskih građana, branitelja i civila, jest nedostatak informacija o masovnim i pojedinačnim grobnicama te sekundarnim grobnicama, u koje su premještani posmrtni ostaci.

Osim Republike Srbije, informacije o nestalima imaju i Srbi koji žive u Republici Hrvatskoj, ali koji još uvijek ne žele govoriti.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NEMA TOGA ŠTO NE LIJEČI: Biljka koju treba jesti SVAKI, ali baš svaki dan!
>>> PO UZORU NA TITA: Predrag Matić službeno promijenio ime
>>> DRSKI LOPOVI ŠOKIRALI SVEĆENIKA: Spalili mu auto i sef, a Knjigu krštenja polijevali vinom i Coca-Colom
>>> Američka povjesničarka otkriva Hrvatima: Zbog ovog vam se divi cijeli svijet!
Komentari

Komentari