Ponedjeljak, 3 kolovoza, 2020

Zbog zaglavljene kokice među zubima morao operirati srce

Adam Martin (41) iz Engleske umalo je umro zbog trovanja krvi i to zbog jedne obične kokice koja mu se zaglavila između dva zuba.

Vatrogasac koji inače radi u Cornwallu zbog toga je završio u bolnici i imao operaciju na otvorenom srcu.

– Javio sam se zubaru nakon što sam osjetio da su mi desni upaljene. Na kraju mi je dijagnosticiran endokarditis – infekcija koja nastaje kada bakterija uđe u krvotok, piše Daily Mail.

Prvi liječnik nije odmah utvrdio dijagnozu nego ga je poslao kući. Ubrzo je nakon analize krvi završio na operacijskom stolu, a liječnici vjeruju da je Martin bakteriju unio kroz usta. I to dok je noktom i metalnom žicom pokušavao izvaditi dio kokice koji je ostao zaglavljen.

Tri dana je trajala ta agonija, a kad se infekcija desni proširila na srce, morao se boriti za život. Osam sati bio je na operacijskom stolu. Infekcija se toliko proširila, a ja sam bio na rubu. Doslovno mi je uništila srčane zaliske.

– Više nikad neću jesti kokice, to je sigurno – poručio je Adam Martin, inače otac troje djece.

Što je endokarditis?

Endokarditis je upala unutarnje ovojnice srca i srčanih zalistaka. Može se pojaviti iznenada i predstavljati za život opasno stanje ili se razvija postupno i jedva primjetno, prenosi 24sata.hr

Dva puta češće zahvaća muškarce nego žene.

Uzročnici infektivnog endokarditisa su bakterije (streptokoki, Staphyloccocus aureus) i gljivice. U faktore rizika ubrajamo ugradnju umjetnih zalistaka, prirođene srčane mane, reumatsku bolest srca i hipertrofičnu kardiomiopatiju. Neinfektivni endokarditis nastaje stvaranjem ugruška na srčanim zaliscima i okolnom endokardu zbog fizičke traume.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Maja Sever oprostila se od HRT-ovke: ‘Što da kažem, a da ne dobijem otkaz?’
>>> OSTVARUJE LI SE UPRAVO DODIKOV SAN? Srbija bi mogla postati mnogo veća! Pogledajte gdje bi bila Hrvatsko-Srpska granica!
>>> PRESUDA PROTIV STIPE MESIĆA: Hoće li odgovarati za ratno profiterstvo?
>>> Amerikancima vratio NASA-in uređaj, oni s njim razgovarali kao s Indijancem: “Mi smo prijateljski narod, ne želimo vam zlo”
>>> VUKOVARKA NA TV PREPOZNALA SVOG SILOVATELJA: “Prije nego me silovao pitao me jesam li trudna”
Komentari

Komentari