Četvrtak, 24 rujna, 2020

ZBOG VIRUSA NEĆEMO VIŠE RADITI 5 DANA U TJEDNU? Marić objavio: ‘Skraćivanje radnog tjedna je moguće u sljedećem koraku…’

Zdravko Marić o situaciji s koronavirusom: ‘Situacija je ozbiljna, ali u ovom trenutku, temeljem svih parametara, nije se dogodilo ništa što bi inzistiralo ekstremnu mjeru. Nulti cilj je zdravlje ljudi, a prvi cilj očuvanje radnih mjesta i likvidnost poduzetnika’

Pandemija koronavirusa veliki je udar i za gospodarstvo, a iz Vlade na to poručuju da se strpimo, da se radi na mjerama. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se s mjerama već kasni te predviđaju socijalnu bombu zazivajući hitan rebalans proračuna. Gostujući u RTL Direktu ministar financija Zdravko Marić priznao je da je situacija ozbiljna, ali smatra da ekstremne mjere nisu potrebne.

“Razumijem i shvaćam, ali uz dužno poštovanje, mislim da su trenuci za konstruktivne kritike, da sve glave stavimo na skup, a to je poruka današnjeg sastanka. Mislim da je na vrijeme pokrenut dijalog. Sve što Stožer radi je u okviru postojećih sredstava. Situacija je ozbiljna, ali u ovom trenutku, temeljem svih parametara, nije se dogodilo ništa što bi inzistiralo ekstremnu mjeru. Nulti cilj je zdravlje ljudi, a prvi cilj očuvanje radnih mjesta i likvidnost poduzetnika”, rekao je Marić.

Ne smijemo nasjesti na ‘licitacije’

Italija je spomenula 25 milijardi eura potrebnih za ovu krizu, priznali su da će BDP pasti, Slovenci spominju milijardu eura, gdje je Hrvatska? Marić tvrdi da ne smijemo “nasjesti na licitacije”. “Prije godinu i nešto smo krenuli u širenje neoporezivih primitaka, u međuvremenu je pet milijardi kuna isplaćeno građanima. Mi smo puno prije krize napravili nešto da poslodavci mogu više isplaćivati svojim radnicima”, kazao je Marić.

Što se tiče poduzetnika, njima je najbitnije osiguranje likvidnosti. “Dva su kraka ili ključa u osiguranju likvidnosti. U smislu davanja država, gdje će država dati izravni doprinos, a o modalitetu ćemo još govoriti. Što se tiče osiguranja likvidnosti, s jedne strane imamo i HBOR, koji ima dovoljno novca, a kroz HBOR utječemo i na komercijalne banke”, rekao je Marić.

U Istri se u petak zatvaraju škole pa se postavljanja pitanje što će biti s roditeljima koji neće moći na posao jer će morati ostati kod kuće s djetetom. “Imali smo sličnu temu prije nekoliko mjeseci i tada smo se kao roditelji na ovaj ili onaj način morali snalaziti”, rekao je Marić misleći na štrajk prosvjetara, prenosi danas.hr

Skraćivanje radnog tjedna?

U javnosti se sve više, kao jedna od mogućih mjera, spominje i skraćivanje radnog tjedna. “To je jedna od stvari o kojoj možemo razgovarati, ali danas nismo konkretno o tome. Poslodavce prvo brine likvidnost. Iz prizme očuvanja radnog mjesta, skraćivanje radnog vremena bi bilo moguće u nekom sljedećem koraku, ako bi se stvari dodatno zakomplicirale”, kaže Marić.

Pitali smo ministra vidi li gospodarsku tragediju. “Ozbiljan sam cijelo vrijeme, ovo je ozbiljno vrijeme. Izuzetno je važno da mi na javnim funkcijama u nastupima pazimo što govorimo jer svaka naša riječ ima težinu. Puno puta sam rekao i opet ću: oprez da, panika ne. Što se tiče proračuna, ništa nas nije dovelo u nuždu da radimo rebalans. Hrvatska danas stoji na mnogo boljim osnovama nego prije desetak godina”, odgovorio je Marić.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> OBJAVLJEN DOKUMENT: Piše da se aktivira karantena ‘za područje Zagreba’
>>> Zašto posljednjih dana svi kupuju WC papir? Stručnjaci imaju objašnjenje
>>> ‘TI PRLJAVI EUROPLJANI ĆE NAS SVE ZARAZITI: Ministar zdravstva izazvao skandal
>>> ‘Ako osjetite ove 3 ‘bezazlene’ stvari, možda ste i vi pokupili virus…’
>>> NAPALI JE ZBOG DOMOLJUBNE PJESME: “Dobili smo ženskog Thompsona”
Komentari

Komentari