Petak, 13 prosinca, 2019

Zbog raketiranja Banskih dvora u Beogradu ispitani bivši piloti JNA; general Ljubomir Bajić i četiri pukovnika

U Beogradu su prošlog tjedna, na zamolbu Hrvatske, na sudu saslušani bivši piloti JNA na temelju kaznene prijave da su 1991. godine raketirali Banske dvore s ciljem ubojstva prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, javlja RTS.

Na saslušanju u zgradi Specijalnog suda u Beogradu bio je i hrvatski tužitelj, a ispitivanje je vodio sudac Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

U četvrtak su ispitani general Ljubomir Bajić, nekadašnji zapovjednik 5, korpusa RV i PZO tadašnje JNA i pukovnici Slobodan JeremićĐuro MiličevićRatko Dopuđa i Čedo Knežević, referent u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva.

U ovom predmetu je okrivljen je i pilot Davor Lukić, ali je nedostupan i srpskom i hrvatskom pravosuđu obzirom na to da ima poznatu adresu u Johanesburgu, a posjeduje dvojno državljanstvo Srbije i Hrvatske.

Hrvatska policija je 2017. godine, 26 godina nakon raketiranja Banskih dvora, kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA koje sumnjiči da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore, a tereti ih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih dužnosnika.

Nitko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima, a šesti okrivljeni, pilot Davor Lukić, hrvatsko je državljanin ali se, prema informacijama istražitelja, nalazi u Južnoafričkoj Republici, u Johannesburgu, gdje radi kao civilni pilot.

Hrvatsko tužiteljstvo ih tereti da su po naredbi Bajića bombardirali Banske dvore u vrijeme sastanka Tuđmana, Mesića i Ante Markovića, s ciljem da ubiju Tuđmana te da su time izvršili ratni zločin.

Obrana tvrdi da su ovi navodi tužiteljstva netočni, već da je “eksploziju u Banskim dvorima po nalogu Tuđmana izveo bivši general JNA Petar Stipetić, koristeći zračna borbena sredstva iz zauzetih skladišta JNA”.

Srpski piloti se pred sudom nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne, javlja RTS.

Kako u izjavi za Tanjug tvrdi jedan od branitelja osumnjičenih Dušan Bratić, sudac je tijekom saslušanja iskazao “veliko nepoštovanje prema okrivljenima i njihovim odvjetnicima.”

“Naprije, okrivljenima i njihovim odvjetnicima sudac nije dozvolio da pročitaju kaznenu prijavu Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjava da je njihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično, kao i da će dati iskaz sudu svoje države i naroda, sudac cijelo vrijeme imao upadice, komentare neprimjerne sucu i sudu”, tvrdi Bratić.

Bratić tvrdi da je time sudac prekršio ne samo prava okrivljenih iz Zakonika o kaznenom postupku, Ustava Srbije, Europske konvencije o ljudskim pravima već i etički kodeks ponašanja suca, a čime je narušeno i dostojanstvo suda.

Zbog toga je najavio da će se odgovarajućim inicijalnim aktima obratiti predsjedniku Višeg suda, Visokom savjetu sudstva i drugim nadležnim državnim tijelima, kako bi zaustavili takvo “od zakona odmetnuto ponašanje i postupanje i poduzeli druge odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti”. Hina

Komentari

Komentari