fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

Zbog prepisivanja hrvatskih obrazovnih programa traži se ostavka crnogorskog ministra

Dok se očekuju rezultati razgovora predstavnika ministarstava obrazovanja Hrvatske i Crne Gore o crnogorskom prepisivanju nekih hrvatskih školskih programa u Podgorici u četvrtak oporbene stranke traže smjenu crnogorskog ministra obrazovanja Damira Šehovića, a jedna ističe da ovo nije osamljen slučaj jer Crna Gora već godinama prepisuje hrvatske programe i zakone.

Ministarstvo obrazovanja u Podgorici zatražilo je od Zavoda za školstvo odgovor povodom navoda da su planovi i programi iz pojedinih predmeta u reformiranom programu obrazovanja Crne Gore kopirani iz prijedloga hrvatske reforme obrazovanja.

Radoje Novović iz Zavoda za školstvo rekao je da su novi predmetni programi unaprijeđena inačica ranijih predmetnih programa i metodološkog okvira, preorijentiranih na ishode.

„No evidentno je da u nekoliko programa, a najviše u fizičkom odgoju, postoji kompatibilnost i identičnost”, priznao je Novović.

“Kad bi postojao minimum profesionalne etike, ministar obrazovanja Damir Šehović morao bi podnjeti ostavku i ispričati se kolegama iz Hrvatske za svojevrsni skandal s prepisivanjem kurikuluma”, priopćila je potpredsjednica Građanskog pokreta URA – Suada Zoronjić.

Ona je navela da ne bi bio problem kada bi se komparativna praksa koristila za unaprjeđenje nekog segmenta javnih politika, ali da je na ovako bezočan način, plagijatorski korištenje tuđeg znanja za vlastito samoreklamiranje, svojstveno samo političarima čiji se legitimitet temelji na terorističkim napadima i kupovini glasova.

Socijaldemokratska partija (SDP) drži da se dogodio neviđen skandal  “nastavni planovi i programi su prepisivani iz Hrvatske”, te traže ostavku ministra Šehovića.

Šef medijskog centra Demokratske narodne partije (DNP) Dragan Koprivica, sveučilišni profesor, ističe da “država Crna Gora mora odlučno stati u zaštitu hrvatskih tekstova, da ih ne potkradaju druge zemlje, jer je dovoljno i što ih Crna Gora već godinama prepisuje”.

On dodaje da “javni šamar, koji smo dobili od naših susjeda konačno se morao desiti, jer ako se pod povećalo stave programi nekih ministarstava i brojni zakonodavni akti, može se otvorili Pandorina kutija s dvostrukim dnom, zbog čega bi nam mnogi programi i zakoni bili dovedeni u pitanje”.

Koprivica ističe da je “ovaj ružan primjer krađe” samo vrh ledenog brijega brojnih skandala, koji tek prijete ako započne uspoređivanje zakonskih i drugih akata, proizvedenih u Crnoj Gori po hrvatskim obrascima. (Hina)

Komentari

Komentari