wikimedija

Zbog korone će uvesti još jednu mjeru? ‘Nije nezamislivo da ćemo to morati učiniti…’

Podijeli

Možda ćemo morati cijepiti mačke i pse protiv koronavirusa: ‘Zaista moramo biti spremni na bilo kakve mogućnosti kada je Covid u pitanju’

Skupina znanstvenika tvrdi da ćemo možda morati cijepiti mačke i pse protiv novog koronavirusa kako bi se zaustavilo širenje virusa. Koronavirus može zaraziti širok spektar vrsta, uključujući mačke, pse, nerčeve i druge pripitomljene vrste, rekli su stručnjaci sa Sveučilišta East Anglia (UEA), istraživačkog centra sa sjedištem u Norwichu, Earlham Institute i University of Minnesota, piše Independent.

U uvodniku za časopis Virulence upozorili su da kontinuirana evolucija virusa u životinjama praćena prijenosom na ljude “predstavlja značajan dugoročni rizik za javno zdravlje”. “Nije nezamislivo da bi cijepljenje nekih domaćih životinjskih vrsta moglo biti potrebno za suzbijanje širenja zaraze”, napisali su

Jedan od autora studije, Cock van Oosterhout, profesor evolucijske genetike na UEA-u, rekao je da psi i mačke mogu dobiti koronavirus, ali da nisu poznati slučajevi u kojima je došlo do prelijevanja na ljude.

“Ima smisla razvijati cjepiva za kućne ljubimce, domaće životinje, samo kao mjeru predostrožnosti da bi se smanjio rizik. Ono što moramo biti kao ljudsko društvo, zaista moramo biti spremni na bilo kakve mogućnosti kada je Covid u pitanju”, rekao je i dodao kako je Rusija već počela razvijati cjepivo za ljubimce, iako nema previše informacija o tome, prenosi Danas.hr

‘Neistražene vode’

Kevin Tyler, glavni urednik časopisa Virulence, rekao je da su mačke asimptomatske, ali da mogu zaraziti ljude. Međutim, tvrdi da još uvijek nije očit rizik da bi novi virus specifičan životinjama mogao u njima evoluirati te potom prijeći na čovjeka.

“SARS-CoV-2 može zaraziti širok raspon vrsta domaćina, uključujući mačke, pse, kune i druge divlje i pripitomljene vrste, pa bi stoga moglo biti potrebno cijepljenje pripitomljenih životinja kako bi se zaustavio daljnji razvoj virusa i prelijevanje. Iako se kampanje cijepljenja protiv SARS-CoV-2/Covid-19 provode diljem svijeta, vjerojatno će se i dalje razvijati nove inačice virusa koje mogu proći kroz ljudsku populaciju.”

Rekli su da zarazniji sojevi virusa, poput britanske verzije, zahtijevaju cijepljenje više ljudi kako bi se koronavirus držao pod kontrolom. “Cijepljenje protiv virusnog uzročnika s tako velikom rasprostranjenošću na globalnoj razini je bez presedana i stoga smo se našli u neistraženim vodama”, napisali su.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> NIJE SAMO NOVAC: Procurila tajna izraelske moći – Pfizeru su dali obećanje kojem nisu mogli odoljeti
>>> Od 1. veljače četiri velike promjene? Za kafiće se sprema novo pravilo…
>>> Žena s obitelji došla iz Francuske u Hrvatsku: U 3 rečenice rekla je sve o našoj državi…
>>> Očajan rasplet situacije u Petrinji – sve su glumili? Šprajc: ‘Spušten je zastor…’
>>> Banka isplatila čovjeku 15.000 kn pa ga tužila! Tražili su da im vrati novac…
Komentari

Najnovije