Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

Zastrašujuće otkriće o koroni: Ne nosite masku? Nakon ovoga ćete je odmah staviti…

Podijeli

Ovo je pravi primjer za sve one koji na sam spomen maske odmahuju rukom

Iako liječnici i znanstvenici konstantno upozoravaju na nošenje zaštitne maske u javnosti kako bi se smanjilo širenje koronavirusa, mnogi još uvijek vjeruju da ih to ne može zaštititi. Sada je mikrobiolog napravio eksperiment i rezultatima začepio usta svima, prenosi magazin.hr

Dr. Richard Davis objavio je na Twitteru fotografije pokusa koji je proveo kako bi dokazao koliko maske za lice i društvena distanca smanjuju širenje zaraze. Pritom je koristio Petrijeve posude napunjene agarima, želatinoznom supstancijom dobivenom od crvene alge koja pomaže razmnožavanju mikroorganizama. Nakon obavljanja svake radnje, Davis je rekao kako su se u posudama na koje su spuštale respiratorne kapljice iz njegovih usta slijevale kolonije bakterija.

Bez maske je rezultat zastrašujući

U prvom eksperimentu prikupio je bakterije pjevanjem, pričanjem, kihanjem i kašljanjem, s maskom i bez nje. Pokazao je da se bakterije, dok je nosio masku, nisu gotovo uopće širile, dok je bez maske rezultat zastrašujući.

Twitter

Zatim je testirao koliko nas štiti fizičko distanciranje, također s maskom i bez nje. Kašljao je s triju različitih udaljenosti – pola metra, 1,2 i malo manje od dva metra. Tako se pokazalo da razmak od pola metra, dok se ne nosi maska, ništa ne pomaže, dok je onaj od dva doista siguran. S nošenjem maske, potvrdio je, nije važna udaljenost jer se bakterije ne šire.

Twitter

Jasno je da nitko ne kašlje drugim ljudima u lice, niti se ponaša ekstremno u navedenim situacijama, kao što je doktor to radio za potrebe eksperimenta, ali svejedno se još jednom pokazalo da nas oboje, i maska i držanje razmaka, čuvaju od zaraze koronavirusom, prenosi Fox LA.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> VELIKO IZNENAĐENJE: Umirovljenicima stigle 3 dodatne mirovine
>>> POVODOM ROĐENDANA JEAN MICHAEL NICOLIERA “KINEZ USTAŠA” POSLAO VIDEO PORUKU, POGLEDAJTE!
>>> OD SUBOTE VIŠE NE MOŽETE U SLOVENIJU!
>>> Građani pobijesnili zbog najave Stožera, Božinović objasnio zašto su sad ovo odlučili…
Komentari

Najnovije