Subota, 14 prosinca, 2019

ZAŠTO SE UBIO JOSIP POLANOVIĆ? Otkriven razlog samoubojstva na Tuđmanovom grobu

Svi koji su ga poznavali kažu da je uvijek bio vedar i ugodan čovjek

Muškarac koji je 18. rujna počinio samoubojstvo na grobu prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana, zagrebački je fotograf koji je, među ostalim, devedesetih godina fotografirao i u uredu predsjednika Franje Tuđmana. To je neobično samoubojstvo u hrvatskim medijima proteklo malo u sjeni, a Josip Polanović pokopan je na Mirogoju 22. rujna, u svojoj 76. godini.

Taj čovjek je, kako su mediji šturo izvijestili, Josip Polanović, višegodišnji protokolarni fotograf i prijatelj predsjednika Tuđmana.

>>> Na Tuđmanovom grobu pronađen mrtav muškarac

Dr. Ružica Ćavar prisustvovala je ispraćaju Ponanovića te je o tom događaju napisala kratak komentar:

“Iako u medijima nisu objavljeni uzroci odluke za smrt, jer, kako rekoše, nije nađeno oproštajno pismo, ja sam osjećala da se svakako, po mome mišljenju, radi o domoljubnim razlozima.

Naime, čula sam od ljudi na sprovodu, koji su pokojnika dobro poznavali, da se radi o vrlo čestitom čovjeku i hrvatskome domoljubu, koji je odano volio predsjednika dr. Tuđmana i domovinu Hrvatsku i koji je sa puno ideala sudjelovao na svome mjestu i svojim profesionalnim znanjem u ostvarenju i obrani demokratske hrvatske države Republike Hrvatske.
Sa svojom obitelji živio je skromno, od svoga rada, i ni za kakvu osobnu dobit nije koristio prijateljstvo sa predsjednikom. Nije želio ostvariti ni status hrvatskoga branitelja, jer nije bio u borbenim redovima, a imao je pravo i na temelju svoga profesionalnog angažmana. Imao je samo stan u Zagrebu i skromnu vikendicu u Donjoj Stubici u Hrvatskome Zagorju, gdje je rođen, a koju je prije par godina prodao prijatelju, pa je i dalje ponekad dolazio u svoj rodni kraj.

>>> Razriješen misterij mrtvaca na Tuđmanovom grobu

Svi koji su ga poznavali kažu da je uvijek bio vedar i ugodan čovjek.

Nije bolovao od psihičkih bolesti, a tjelesnih poteškoća imao je sukladno svojim godinama. Nije imao posebnih osobnih ni obiteljskih većih problema.

Godine 2007. udruga “Hrvatska uzdanica” objavila mu je fotomonografiju “Prvi hrvatski predsjednik”, gdje su objavljene njegove protokolarne snimke i još troje službenih fotografa. Tu se vidi 40.000 fotografija. Također je radio i na fotomonografiji “Ivan Pavao II i Hrvati”, objavljenoj 1995. godine.

Lijepo je ispraćen na Mirogoju, uz petstotinjak ljudi, s nadahnutim riječima svećenika, molitvom i pjesmama “Rajska djevo Kraljice Hrvata” i “Bliže, o Bože moj”.

Moje je mišljenje da je hrvatskoga domoljuba Josipa Polanovića slomila ova katastrofalna situacija u kojoj se nalazi Hrvatska od 2000. godine na dalje. Sigurno mu se pred očima odvijao film iz vremena zanosa, slave, ljubavi i žrtve za domovinu, uz prvoga predsjednika, kao i drugi, iz pogubnoga vremena, mržnjom, prijevarama i manipulacijama uništavanja države, krvlju stečene, kao i cijeloga hrvatskoga naroda.

Vjerujem da je došao svome prijatelju na grob, upalio dvije svijeće, jednu za njega, a drugu za sebe i rekao: “Dragi predsjedniče, nemam snage boriti se za bolju Hrvatsku, nemam snage živjeti u ovakvoj Hrvatskoj, ali još mi je preostalo snage dragovoljno umrijeti za Hrvatsku!”.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu! Počivao u miru Božjem!”, napisala je Ćavar.

Foto: FaH

 

 

Komentari

Komentari