Zagreb, 12.08.2020. - Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u sjedištu MUP-a. Na fotografiji Krunoslav Capak. foto HINA/ POOL/ Tomislav PAVLEK/ lsd

ZAŠTO ONDA CIJEPLJENJE? I nakon druge doze cjepiva i dalje moraju nositi maske

Podijeli

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za RTL je kazao da će građani i nakon primanja druge doze cjepiva protiv koronavirusa morati nositi maske.

– Znanost ne zna odgovor na pitanje da li osoba koja je imuna može biti kratkotrajni nositelj virusa i prenijeti taj virusa na nekoga drugoga. U to ne možemo biti sigurni i zato preporučujemo svima, bez obzira bili cijepljeni ili preboljeli COVID, da se drže epidemioloških mjera – kazao je Capak.

– Međutim, kad nam brojke značajno padnu zbog toga što smo se cijepili, onda ćemo moći lagano popuštati te mjere – kazao je Capak.

Sve osobe koje se cijepe dobivaju potvrdu. Za sada na europskoj razini se ne razgovara o tome, objašnjava Capak, da li će se granice lakše prelaziti za osobe koje su cijepljene. Neke zemlje su uvele da osobe koje imaju potvrdu da su preboljele u zadnja tri mjeseca, da mogu prelaziti granicu bez samoizolacije i bez testa. Međutim, to je manji broj zemalja.

‘Mislimo da ćemo uspjeti do ljeta procijepiti veći dio populacije’

Stav u EU je da je to diskriminacijska mjera, te da se treba dodatno pažljivo razmotriti. Prema Capakovim riječima Hrvatska je spremna podržati prijedlog potvrde o cijepljenju kao covid putovnice.

– Mislimo da ćemo uspjeti do ljeta procijepiti veći dio populacije i da će nam to dovesti određene gospodarske prednosti, naročito što se tiče turizma – kazao je Capak.

U jednom trenutku će se sigurno i domovi za starije otvoriti za posjetitelje, uvjerava Capak.

– Još uvijek ne znamo kakva će biti epidemiološka situacija i zbog toga se ta mjera još ne popušta. Ali u jednom trenutku će sasvim sigurno i to doći na red – kazao je.

Realno je milijun cijepljenih do kraja ožujka ukoliko nam dođe toliko cjepiva, tvrdi Capak. Trenutno ne možemo znati hoćemo li imati toliko doza do proljeća. Pažljivo se sve razmatra, pa tako i popuštanje mjera.

– Mi ćemo prije 31.1. do kad su ove mjere na snazi, pažljivo ćemo promisliti da li je trenutak da se popuštaju mjere zbog specifične situacije zbog potresa, zbog novih sojeva i tako dalje – kazao je Capak za RTL.

Aktivnosti poput onih na otvorenom su manje rizične, pa će se pri relaksaciji mjera i to imati u vidu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> ZAR OPET? Nova drama s koronom! 3 milijuna ljudi stavili u karantenu, nema van…
>>> OGLAŠEN ALARM: Zaustavljena distribucija dijela cjepiva, prijavljen neobično velik broj alergijskih reakcija
>>> Pušenje ipak ne štiti od korone: Znanstvenici otkrili 3 najčešća simptoma kod pušača
>>> Dušanka Majkić o “paradi” u Bužimu: Rat još traje u muslimanskim glavama
Komentari

Najnovije