Srijeda, 30 rujna, 2020

ZAMKA ZA PLENKOVIĆA: Pametna ‘sova’ nadmudrila anemičnog – nova basna ili politička stvarnost?

Raspuštanjem sabora dolazi vrijeme izbora; ali ostala je jedna statutarna „kvaka“ – DOK NE DOVRŠI UNUTARSTRANAČKE IZBORE PLENKOVIĆ NE MOŽE POTVRDITI LISTU ZA SABOR. HOĆE LI ISPOŠTIVATI STATUTARNE ODREDBE I ZAKSNITI S PLANIRANIM (LJETNIM?) IZBORIMA ILI RISKIRATI JESEN I ULAZAK ZEMLJE U KATASROFALNU RECSIJU?

>>Velika je razlika između deklarirani i stvarnih ciljeva<<

Službeno Izmjenama Statuta u HDZ-u se pokušalo dovesti do višeg stupnja demokratičnosti sam unutarstranački proces izbora za tijela i funkcije unutar stranke, ali nažalost(?) proces je zaustavljen zbog pandemije virusa. Šokci bi rekli: „ako je laž i prilika je“.

Ipak onaj, nazovimo to, glavni odabir je obavljen. Izabran je predsjednik stranke, njegov zamjenik i potpredsjednici. Također je proveden i  djelomičan izbor u temeljnim organizacijama koje su ujedno i najmanji organizacijski dio HDZ-a.

Provođenje daljnjeg procesa unutarstranačkih izbora nastavit će se po stjecanju uvjeta za njihovo provođenje temeljem odluke Nacionalnog vijeća (što god to značilo – glede (Izbornog) tzv. Nacionalni stožer civilne zaštite i korona (ne)ustavne priče.

Stožera? >>Kako jer lijepo krasti državotvorno-hrvatske riječi i kititi se njima<<

Ostalo je dakle održavanje izbora u općinskim, gradskim i županijskim organizacijama. Iako se to čini prilično nevažno za interes cijelog naroda, ono je ipak metar demokracije našeg društva. Glede, trenutno u HDZ-u postoji legitimno izabran dio predsjedništva ( ostale članove biraju izaslanici na Saboru HDZ-a i to po 2 člana iz 5 skupina županija ), dok izbor općinskih, gradskih i županijskih tijela još čekaju trenutak za provođenje procedure. Svi oni koji će od niže razine prema višoj biti izabrani izaslanici odlučivat će na Saboru i o članovima Nacionalnog odbora, njih 40.

U predstojećoj utrci najavljivani parlamentarni izbori će u svim izbornim jedinicama zasigurno objelodaniti imena novih hadezeovih kandidata za Hrvatski sabor, a na koje novoizabrani predsjednik Andrej Plenković računa s povjerenjem. Je li to „rektalni alpinizam“ na koji p(r)oziva Bernardić zv. Bero? Međutim, o tim kandidatima će odlučivati tko?

Do sad je HDZ, barem formalno, poštovao odluke članstva na način da su općinske i gradske organizacije imena svojih kandidata dostavljali u županijske organizacije, a na kojima se o istima raspravljalo te nakon glasovanja proslijedilo središnjici. Nakon toga su u metropoli donesene odluke o kandidatima čija će se imena nalaziti na konačnim kandidacijskim listama za Hrvatski Sabor. S obzirom kako trenutno HDZ ima legitimno izabran samo dio vodstva stranke ne bi li trebali prvo demokraciju prakticirati u svojim redovima, a onda je pomicati i hrvatskom narodu? Gdje je obećanje Plenkovića o poštivanju svakog člana koji barem u sustavu izaslanika imaju donekle mogućnost odlučivanja? Je li mudra sova pišući statut smjestila političku kajlu anemičnom diktatoru?

>>VIZIJA, MISIJA I CILJEVI – tko do toga još drži?<<

Sastavljanje liste kandidata HDZ-a za parlamentarne izbore za Hrvatski Sabor bez završetka procesa unutarstranačkog izbora je u najmanju ruku sumrak demokracije najjače parlamentarne stranke. Podsjetimo, trenutnim tijelima stranke, a koja bi eventualno bila pitana o imenima kandidata, je istekao mandat!!!

Normalno, na kraju će „rektalni alpinisti“ biti izabrani, ali to traži vrijeme i proceduru. Je li na to aludirao Bero? Unutar HDZ-a postoji još pokoja mudra sova koja zna napisati i tumačiti sve od Ustava do stranačkog statuta. Tužba ma kojeg građana/člana usporila bi proces, a vrijeme nije luksuz koji si Plenković može dozvoliti. Ne zaboravimo i političke stranke su udruge građana i kao takve podložne sudu.

Od polazne vizije HDZ-a nije ostalo ništa. Misija je sada bliža Borg-kriminalcima nego suverenizmu, a ciljevi su podložni odluci samog Plenkovića. Hoće li poput Staljina „napustiti stranačke procedure“ ili će odglumiti demokraciju i zakasniti s izborima? Jesen donosi gospodarsko rasulo, vremena je sve manje, a obmana „stožerokracijom“ se istrošila … kao i državna kasa.

Zoran Grgić mag.ing.

neovisni analitičar

*Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Priznajem.hr

Komentari

Komentari