Nedjelja, 12 srpnja, 2020

Zagrebačka banka smanjuje kamate na postojeće kredite, evo kome i koliko!

Zagrebačka banka (Zaba) od 1. siječnja 2020. godine snižava promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građanima, izvijestili su u ponedjeljak iz te banke.

Kamatne stope Zaba snižava slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS).

Tako će se na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečni NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjiti za 0,10 postotnih bodova, dok će se za kredite vezane uz euro kamatna stopa smanjiti za 0,09 postotna boda. Na prvi pogled to ne djeluje kao veliki iznos, ali kad se uzme u obzir da se uglavnom radi o kreditima od stotinjak tisuća eura na 15 do 30 godina, nije nimalo zanemariv i na cijeli iznos kredita može iznositi i više tisuća eura.

Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope za kredite u kunama za 0,06 postotnih bodova, a za kredite vezane uz euro smanjenje će iznositi 0,07 postotnih bodova, izvijestili su iz Zabe.

Ranije ovog mjeseca i Hrvatska poštanska banka (HPB) je najavila snižavanje kamatnih stopa od prvog dana iduće godine na sve kredite građana u otplati s promjenjivom kamatnom stopom, također za 0,10 postotnih bodova za kune i 0,09 postotnih bodova za eure, a sukladno padu nacionalnih referentnih stopa.

Komentari

Komentari